اوتاوا، پایتخت کانادا است؛ اوتاوا با داشتن مکانهای تاریخی، زیبا و پارکهای سرسبز یکی از شهرهای معروف برای زندهگی در سطح بالا میباشد؛ صفایی و زیبایی این شهر حاصل تلاشهای مشترک همه ساکنان این شهر است و مدیریت زبالهها در قسمت صفایی و زیبایی شهر نقش مرکزی را ایفا میکند.
مهاجرین تازه وارد افغان که به هدف یک آیندۀ جدید به اوتاوا میآیند، ضمن آشنایی با محیط و فرهنگ این شهر باید با سیستم مدیریت زبالهها نیز آشنایی پیدا کنند.
این رهنمود ویدیویی مخصوص برای مهاجرین تازه وارد افغان تهیه شده و اصول اساسی مدیریت زبالهها در شهر اوتاوا در آن بهگونۀ ساده و شفاف بیان شدهاست، این ویدیو شمارا رهنمایی خواهد کرد که سطلهای زباله چرا با رنگهای سیاه، سبز و آبی گذاشته شده و اهمیت دسته بندی سطل ها چیست، در کنار آن طریقۀ استفاده از اپلیکیشن تقویم جمعآوری زبالهها در اتاوا را نیز یاد خواهید گرفت که یک اپلیکیشن مفید برای تعقیب تقسیماوقات جمعآوری زبالهها در این شهر است.
اصول اساسی مدیریت زبالهها در اتاوا:
چگونه زبالهها را تفکیک کنیم؟
زبالههای قابل بازیافت در اتاوا بر اساس نوع مواد تفکیک میشوند. برای این کار، سه سطل با رنگ های مختلف استفاده میشود که هر کدام برای نوع خاصی از زبالهها در نظر گرفته شده است. زباله ها در سطلهای پلاستیکی با رنگ سیاه، سبز و آبی، طبق تقسیم مشخص از مقابل خانه ها جمعآوری میگردد؛ دانستن اینکه در هر سطل چی انداخته میشود برای مدیریت درست بازیافت زباله ها یا از بین بردن موارد غیر قابل بازیافت برای شهر نشینان اتاوا بسیار ضروری است.
سطل سیاه:
در شهر اتاوا، سطل سیاه زبالهها برای جمعآوری مواد بازیافتی مانند انواع کاغذ و مقوا در نظر گرفته شده است. این سطل مخصوص اقلامی است که قابلیت بازیافت دارند و با تفکیک این اقلام از موارد دیگر به فرآیند بازیافت کمک میکنند. برای بهرهبرداری بهینه از این سیستم، باید توجه داشت که اقلام کاغذی و مقوایی باید کاملاً پاک و عاری از آلودگی باشند تا به راحتی بازیافت شوند و به چرخه تولید بازگردند.
از جمله مواردی که باید در سطل سیاه قرار گیرد میتوان به این اقلام اشاره کرد:
- روزنامهها و تبلیغات
- مجلات و کاتالوگها
- جعبههای کفش
- کاغذ و دفترچههای کاغذی
- جعبههای کاغذی تخممرغ، رولهای کاغذی دستمال توالت
- کارتهای تبریک
- و جعبههای پیتزا پاک
سطل آبی:
در شهر اتاوا، سطل آبی مخصوص جمعآوری مواد بازیافتی از جمله پلاستیک، فلز و شیشه است. برای بهرهبرداری بهینه از این سطل، باید اقلام بازیافتی به درستی و با رعایت شرایط لازم در آن قرار گیرند. بیاد داشته باشید که بطری و شیشه های که در این سطل قرار میدهید کاملاً خالی باشند تا به درستی بازیافت شوند.
از جمله مواردی که باید در سطل آبی قرار گیرد میتوان به این اقلام اشاره کرد:
-
- بطریها و شیشههای خالی
- قوطیهای خالی فلزی
- قوطیهای نوشابه خالی
- ظروف آلومینیومی
- فویل آلومینیومی
- قوطیهای رنگ خالی با درپوشهای جدا شده
- قوطیهای اسپری خالی (مانند اسپری مو، رنگ و خامه)
- ظروف پلاستیکی سخت مواد غذایی و خانگی با شمارههای بازیافت ۱ تا ۷
- کاپهای ماست یکبار مصرف
- جعبههای کاغذی تخممرغ شفاف
- ظروف غذاهای بیرونبر
- گلدانهای گل
سطل سبز:
در اتاوا، سطل سبز برای جمعآوری پسماندهای غذایی و مواد قابل کمپوست طراحی شده است. این سطل مخصوص اقلامی است که به راحتی قابل تجزیه زیستی هستند، از جمله ضایعات غذایی، پسماندهای گیاهی.
قرار دادن این مواد در سطل سبز به فرآیند مدیریت زباله ها کمک میکند، زیرا این مواد به سادگی میتوانند به کمپوست تبدیل شوند که به بهبود خاک و رشد گیاهان کمک میکند. کمپوست حاصل از این مواد به عنوان یک کود طبیعی در باغها و زمینهای زراعتی استفاده میشود، که نه تنها موجب کاهش زباله در مراکز دفن زباله ها میشود، بلکه به حفظ محیط زیست و افزایش کیفیت خاک کمک میکند.
از جمله مواردی که باید در سطل سبز قرار گیرد میتوان به این اقلام اشاره کرد:
- ضایعات غذایی و غذاهای خراب (مانند گوشت، استخوانها، پوسته تخممرغ)
- خاکستر باربیکیو
- مدفوع سگ در کیسههای مهر و موم شده و ضد نشت
- کیسههای جاروبرقی، و محتویات جاروبرقی
- گیاهان خانگی شامل خاک
- کیسههای ذرت مایکروویو
- پیاله های کاغذی قهوه
- کاغذ، مقوا و جعبههای آلوده به مواد غذایی
- دستمالکاغذیهای آلوده
برای نگهداری صحیح سطل سبز، آن را به طور منظم شستشو دهید. در فصل زمستان، برای جلوگیری از یخ زدن مواد داخل سطل، میتوانید آن را با روغن آشپزی اسپری کنید. برای جلوگیری از ورود حیوانات و حشرات، سطل سبز را دور از حصارها و نردهها قرار دهید، درب آن را قفل کنید و تا روز جمعآوری در مکانی امن نگه دارید.
درو چمن:
برای نگهداری مناسب چمن مقابل خانه، آن را بهموقع درو کنید.
شاخههای درختان، برگها، گیاهان و علفهای هرز را میتوانید در سطل سبز قرار دهید. اگر فضای کافی در سطل سبز نبود، آنها را در کیسههای جداگانه قرار دهید. به یاد داشته باشید که باید از کیسههای کاغذی کمپوستپذیر که به وضوح برای پسماندهای برگ و حیاط علامتگذاری شدهاند، استفاده کنید. شاخهها باید به دستههایی با طول کمتر از ۱۲۰ سانتیمتر و عرض کمتر از ۶۰ سانتیمتر بسته شوند و قطر هر شاخه باید کمتر از ۱۰ سانتیمتر باشد. حداکثر وزن هر دسته یا کیسه نباید بیش از ۱۵ کیلوگرم باشد. این کیسهها در روزهای مشخص، از مقابل خانهتان جمع آوری میشود.
به یاد داشته باشید که از تاریخ 30 مارچ سال 2026 پسماندههای برگ و حیات نباید در سطل سبز قرار گیرند؛ آن را در کیسههای کاغذی مخصوص که به وضوح برای این موارد علامهگذاری شدهاست قرار دهید.
برای دریافت بهروزترین اطلاعات دربارۀ مدیریت زبالهها در اتاوا، به وبسایت شهر اتاوا به نشانی www.ottawa.ca مراجعه کنید. همچنین، برای آگاهی از نحوه دفع صحیح انواع پسماندهها از صفحۀ Waste Explorer در وبسایت شهر اتاوا دیدن نمایید.
(https://ottawa.ca/en/garbage-and-recycling/waste-
سلطل های سیاه، آبی و سبز برای زباله های قابل بازیافت است،با زباله های معمولی یا غیر قابل بازیافت چه کنیم؟
در اتاوا، زبالههای «معمولی» یا همان «regular garbage» به موادی اطلاق میشود که قابلیت بازیافت یا کمپوست شدن ندارند. این دسته شامل پلاستیکهای غیرقابل بازیافت، بستهبندیهای خاص، و وسایل خانگی خراب است که دیگر قابل تعمیر نیستند.
به زبان ساده، هر چیزی که قابل بازیافت نباشد و در سطلهای سبز، آبی یا سیاه جای نگیرد، به عنوان «زباله معمولی» شناخته شده و باید در کیسه یا سطل جداگانهای قرار داده شود. از جمله این موارد میتوان به پوشکها و محصولات صحی اشاره کرد که باید در سطل زباله عمومی ریخته شوند.
شهر اتاوا به دلیل پر شدن سریع محل دفن زبالهها یا (لندفیل) در تلاش است تا مدیریت بهتری بر زبالهها داشته باشد. بیش از نیمی از زبالههایی که در حال حاضر به لندفیل منتقل میشود، باید در سطلهای سبز، آبی یا سیاه قرار گیرند تا بازیافت شوند.
از تاریخ ۳۰ سپتامبر ۲۰۲۴، شهر اتاوا محدودیت جمعآوری زبالهها را به سه آیتم در روز جمعآوری کاهش میدهد. این اقدام به کاهش زبالههای غیرضروری که به محل دفن زباله میروند کمک میکند. بیش از نیمی از زبالههایی که به محل دفن زباله میروند، باید در سطلهای سبز، آبی یا سیاه برای بازیافت قرار گیرند.
این یعنی در روز جمعآوری زباله، هر خانوار میتواند همراه با سطلهای سیاه، آبی و سبز، تا سه آیتم یا کیسه زباله را در نزیک سرک قرار دهد. این سه آیتم میتواند شامل کیسه زباله، ظرف تا ۱۴۰ لیتر یا آیتمهای حجیم مثل لوازم و یا مبلمان خانه باشند. زبالههای اضافی که بیشتر از این سه آیتم باشند، باید در کیسههای زرد قرار گیرند و در غیر این صورت جمعآوری نخواهند شد.
- Bottom of Form
(ویدیو: رهنمودهای کارشناس: در این بخش یک کارشناس د مورد اهمیت تفکیک زبالهها صحبت خواهد کرد. ویدیو باید بهگونۀ ساده و واضح ثبت گردد و با استفاده از نمونههای عملی سطلهای سیاه، نیلی و سبز معرفی و هدف آن تشریح گردد.)
قسمت دوم: تقسماوقات جمعآوری زبالهها
در شهر اوتاوا دانستن در مورد تقسماوقات جمعآوری کثافات ضروری است؛ برای این کار استفاده از اپلیکیشن “تقویم جمعآوری زبالهها در اوتاوا” یا OttawaCollection Calendar یک راه مؤثر و آسان است؛ در این اپلیکیشن در مکانی که شما زندهگی میکنید، با استفاده از پوستل کود خود در مورد روزهای جمع آوری سطلهای سیاه، آبی و سبز و تقسیماوقات جمعآوری کثافات معلومات بدست آورده میتوانید.
اکثر مردم هر هفته هر سه سطل سیاه، آبی و سبز را در مقابل خانههای شان میگذارند، اما مامورین شاروالی تنها زبالههای سطلهایی را که شامل تقسیماوقات آن روز باشد، انتقال میدهند؛ زبالههای سطلهای متباقی روزها در مقابل خانههای باقی میماند که به دلیل باد و باران باعث آلودهگی کوچهها میگردد.
برای دریافت اپلیکشن ابتدا به پلی ستور یا گوگل پلی بروید و تقویم جمعآوری زبالهها در اوتاوا ” OttawaCollection Calendar” را جستجو کنید.
اپلیکیشن را دانلود و نصب کنید.
سپس اپلیکیشن را باز کنید و آدرس خانۀ خود را داخل کنید تا تقسیماوقات جمعآوری را دریافت کنید.
زبالههای قابل بازیافت در هفتههای متناوب جمعآوری میشوند (سطل زبالههای سیاه یک هفته و سطل زبالههای آبی هفته بعد). سطلهای سبز و پسماندهای برگ و محوطه خانه هر هفته جمعآوری میشوند و همچنان جمعآوری زبالههای عمومی یا regular garbage هر دو هفته یکبار انجام میشود.
برای قرار دادن زبالهها، آنها را از ساعت ۶ بعدازظهر روز قبل از جمعآوری و تا حداکثر ساعت ۷ صبح در روز جمعآوری در نزدیک سرک قرار دهید، اما آنها را روی پیادهرو، سرک یا روی برفهای انباشته شده قرار ندهید.
(ویدیو: نظر مهاجرین افغان: یک مهاجر که در اوتاوا زندهگی میکند، تجربههای خود را در مورد تقسیماوقات جمعآوری زبالهها شریک میسازد که چگونه اپلیکیشن “تقویم جمعآوری زبالهها در اوتاوا” در بخش تنظیم زبالهها با آنان کمک کردهاست.)
بخش سوم:
(مثال خانواده: در این بخش یک سریال کوچک به نمایش گذاشته میشود، در خانوادۀ افغانی را نشان میدهد که زبالههای خانۀ خود را جدا میکند و در سطلهای مربوط قرار میدهد. این نمایش باید به زبان ساده و مفهومی ارایه شود تا پروسۀ جدا کردن کثافات به مهاجرین تازه وارد روشن شود.)
(ویدیو: یک فرد چگونه وسایل ناکارۀ خانۀ خود را با پلاستیک میپوشاند و مقابل خانۀ خود میگذارد.)
بخش چهارم: عدم ایجاد مزاحمت به موترهای انتقال زبالهها
موتر انتقال زبالههای شاروالی که برای جمعآوری کثافات و کثافات سطلها سیاه، آبی و سبز در اوقات معین به کوچۀ شما میآید، تلاش کنید موتر خود را در مقابل کثافات پارک نکنید تا ساحه برای موترهای شاروالی در جریان جمعآوری کثافات باز باشد، کارمندان شاروالی اشیای سطلها را به سرعت در موتر قرار میدهند، اگر در این زمان به سرعت داخل کوچه شوید، ممکن باعث زخمی شدن او شود. تلاش کنید که موتر شاروالی را اولویت دهید که زودتر زبالهها را جمعآوری و وظیفۀ خود را که پاک نگهداشتن شهر است به وقت اجراء کند.
(ویدیو: صحنههایی در ویدیو گرفته میشود که در آن موتر شاروالی کثافات را جمعآوری میکند، مصاحبه با یک کارمند شاروالی که در مورد فعالیتهای روزمرۀ خود صحبت مینماید و افرادی که در برابر شان مشکلات ایجاد میکنند، بیان کند.)
بخش پنجم: تلاشهای نهادهای مدنی در بخش آگاهی مدیریت زبالهها:
افغانهایی که قبلا به این شهر آمدهاند، با افغانهای تازه وارد کمک میکنند تا با زبان خود آگاهی لازم را در مورد مدیریت زبالهها دریافت کنند و طی نشستها به افغانهای تازه وارد در این مورد آگاهی میدهند.
(ویدیو: در این ویدیو یک افغان به سایر افغانها در مورد مدیریت درست کثافات راهنمایی میدهند و به گونۀ عملی به شکل رول پلی کثافات را جدا میکند.)
آنان افغانها را تشویق میکنند که در پاک نگهداشتن شهر متوجۀ مسؤولیتهای خویش باشند و به عنوان سفیر کشورش از فرهنگ خود بهگونۀ درست نمایندهگی کنند.
(صحبتهای حاجی عبدالوکیل لونک ځاځی)
پایان:
«با تعقیب این مراحل ساده همۀ ما میتوانیم برای یک پارک و اوتاوای پایدار کمک کنیم؛ هر اقدام کوچک مهم است، با مدیریت درست زبالههای خود شما در بخش جلوگیری آلودهگی، حفظ منابع و افزایش زیبایی شهر اوتاوا کمک میکنید.»
از توجۀ تان جهان سپاس، بیایید همه کار کنیم تا شهر ما پاک و زیبا بماند.