از سال ۱۹۳۵ میلادی به اینسو روابط دیپلماتیک رسمی میان افغانستان و ایالات متحدۀ امریکا آغاز شده و افغانستان برای اولین بار به روز ۲۶ ماه می همین سال سفارت خود را در واشنگتن دیسی افتتاح کرد.
از آن زمان تاکنون این روابط فراز و نشیبهای زیادی داشتهاست؛ تحلیلگران میگویند که عامل عمدۀ عدم ثبات در این روابط ارزش قایل نشدن امریکا به افغانستان و استفادۀ مقطعی از سوی آنکشور در زمانهای مختلف بود.
اما براساس تحقیقات کتابخانۀ کنگرۀ امریکا، روابط اولیه میان تاجران افغان و امریکایی در سال ۱۸۳۰ میلادی آغاز گردید که به ۱۹۴ سال قبل از امروز بر میگردد.
اسناد نشان میدهد که اولین هیأت سیاسی افغانستان در سال ۱۹۱۱ میلادی توسط امیر حبیبالله خان به ایالات متحدۀ امریکا اعزام شد که هدف آن ایجاد روابط رسمی بود.
همچنان، دو سال پس از بدست آوردن استرداد استقلال از انگلیس در سال ۱۹۲۱ ایالات متحدۀ امریکا افغانستان را به عنوان یک کشور مستقل به رسمیت شناخت.
افغانستان یک سال پس از جنگ جهانی دوم کنسولگری خود را در نیویارک افتتاح کرد و دو سال بعد؛ یعنی در سال ۱۹۴۸ میلادی آمریکا سفارت خود را در کابل گشود و از این طریق روابط دیپلماتیک دوجانبه ایجاد و در بیش از ۷۵ سال این روابط فراز و نشیبهای زیادی داشتهاست.
امریکا از سال ۱۹۵۰ الی ۱۹۷۰ کمکهای اقتصادی و نظامی را با افغانستان انجام میداد و در کابل و مناطق جنوب غربی چند پروژۀ بزرگ را تطبیق کرد که میتوان از پروژۀ زراعتی وادی هلمند، بند کجکی، شاهراه عمومی کندهار – هرات و توسعۀ پوهنتون کابل و سایر پروژههای مشابه نام برد.
وقتی قشون سرخ شوروی در سال ۱۹۷۹ بالای افغانستان حمله کرد، امریکا با آن مخالفت نمود و به مجاهدین پول و سلاح توزیع کرد، این کمکها تا ده سال دوام یافت، پس از حملات ۱۱ سپتمبر در سال ۲۰۰۱ ائتلاف بینالمللی به رهبری امریکا بالای افغانستان حمله کرد و بیست سال در اینجا حضور داشتند.
همچنان، امریکا در سال ۲۰۰۴ پیمان ستراتیژیک را با افغانستان امضاء کرد، بالاخر در اواخر سال ۲۰۱۴ میان کابل و واشنگتن قرارداد دوجانبۀ امنیتی نیز به امضا رسید.
در «برنامۀ ثبات» مصاحبهیی را با واحد فقیری، آگاه امور بینالمللی در این مورد انجام دادهایم که توجۀ شما را به آن معطوف میداریم.
Views: 3