دیپلماسی هنر استفاده از فرصتها است، دیپلماسی بیشتر در مکتب ریالستیک قابل تحلیل میباشد، اما از اصول اخلاقی انسانمحور فاصله دارد؛ به این معنا که در هر فرصت منفعت کشورش باشد، همان سیاست را اختیار میکند؛ چه حمایت و ادبیات جنگ و چه هم صلح باشد.
دیپلماتان در سیاستهای مغلق و متضاد منافع ملی بزرگ کشور خود را تعقیب میکنند، اما بدبختانه در سالهای اخیر مشاهده شد که شماری از دیپلماتان افغان در اظهارات خود روشن ساختند که در مأموریتهای شان بجای منافع ملی، منابع حزبی و قومی خود را ترجیح میدادند که با منافع ملی در تضاد بود.
مانند سایر بخشهای افغانستان در بخش دستگاه دیپلماتیک این کشور نیز ثبات وجود نداشت و این ادارۀ مهم در حالی قربانی حزبهای سیاسی بود که افغانستان در تاریخ خود نسبت به هر زمان دیگری با کشورهای زیادی روابط سیاسی عمیقی داشت.
اما آیا دیپلماسی تنها وسیلۀ پیشبرد سیاستهای نظام حاکم سیاسی است و یا انیکه اخلاق، ضوابط، اصول و معیارها نیز در آن جا دارد؟
در مورد این موضوع با غوث جانباز، دیپلمات پیشین افغانستان که مدت زیادی در وزارت امور خارجۀ افغانستان کار کرده و در روسیه و پولند مأموریتهای دیپلماتیک انجام داده، مصاحبه کردهایم که توجۀ شما را به آن جلب میکنیم.
Views: 7