یما یاری، سفیر افغانستان در برلین، پایتخت جرمنی و سید لطفالله سادات، کنسول افغانستان در شهر بُن آنکشور یک ماه قبل قبل به دلیل «عدم تعامل» با حکومت سرپرست افغانستان از وظایف شان کنارهگیری کردند.
پیشینۀ روابط سیاسی جرمنی با افغانستان به نزدیک به یکونیم قرن میرسد؛ در زمان حاکمیت امیر عبدالرحمان خان جرمنیها کار ساخت یک فابریکۀ اسلحهسازی را در افغانستان آغاز کرده بودند، با حکومت امیر حبیبالله خان نیز همکاری داشتند و در زمان حاکمیت غازی امانالله خان این روابط رنگ جدیدی به خود گرفت.
جرمنی برای اولین بار در سال ۱۹۲۳ میلادی کنسولگری خود را در کابل گشود و به دنبال آن امانالله خان در یک سفر رسمی به جرمنی رفت. همچنان پس از سال ۱۹۳۵ میلادی پروازهای تجاری میان کابل و برلین هفتهیی یک بار آغاز شد که این گسترش روابط و همکاریها، نگرانیهایی را برای شوروی و بریتانیا ایجاد کرد، به همین دلیل مسکو و لندن از کابل خواست تا روابط خود را با جرمنیها قطع کند، اما کابل این خواستۀ آنان را نپذیرفت و عبدالمجید زابلی، وزیر اقتصاد همان وقت به سفرهای خود به جرمنی ادامه داد، اما پس از افزایش هرجومرج سیاسی در افغانستان حکومت افغانستان طرف روسها را گرفت و روابط اش با جرمنی کمرنگ شد.
براساس معلومات، در سال ۱۹۷۰ دو هزار افغان در جرمنی مقیم بودند، پس از آن شمار مهاجرین افغان در این کشور به تدریج افزایش یافتهاست، این آمار تا سال ۲۰۱۴ به ۷۵ هزار، اما تا نصف سال ۲۰۲۴ به ۴۵۲ تن افزایش یافتهاست.
از سوییهم، در سال ۲۰۰۱ میلادی در شهر بُن جرمنی برای ایجاد یک دولت عبوری در افغانستان تصمیم گرفته شد که بر اساس آن، نظام جمهوری در این کشور ۲۰ سال ادامه یافت.
در مورد روابط کنونی جرمنی و افغانستان و عوامل استعفای دیپلماتهای افغان در این اواخر با اسحاق اتمر، آگاه امور سیاسی و استاد پوهنتون در جرمنی گفتگو کردهایم که توجۀ شما را به آن جلب میکنیم.
Views: 8