یافتهها نشان میدهد که انتقال افغانها به استرالیا از سوی شتربانان افغان ۱۸۵ سال قبل آغاز گردیدهاست، اکنون نیز حدود ۵۰ هزار افغان در استرالیا زندهگی میکنند و اولین شتربانان افغان با کشف مناطق دور افتادۀ استرالیا در انتقال مواد معدنی و اجناس از یک منطقه به منطقۀ دیگر و در بخش ساخت ایستگاهها و راه آهنها کارهای مهمی انجام دادهاند.
قبل از آمدن اروپاییها به استرالیا، در مناطق مختلف این کشور مردم بومی استرالیا زندهگی میکردند که در سال ۱۷۸۸ میلادی پس از کشف استرالیا برای نخستین بار مردم اروپا در استرالیا ساکن شدند و پس از آن یک گروه اروپاییها از راه کشتی به استرالیا آمدهاست.
زمانیکه نخستین بار اروپاییها به استرالیا آمده بودند، رفت و آمد به مناطق دورافتاده بسیار دشوار بود اما اروپاییها میخواستند که مناطق دورافتادۀ استرالیا با هم مرتبط شوند و در قسمت انتقال مواد معدنی و غذایی سهولت ایجاد گردد.
به همین دلیل مقامات در برخی از مستعمرهها تصمیم آوردن شترها را به استرالیا گرفتند؛ چون شترها میتوانستند مواد غذایی را بدون مشکل آب و غذا در اقلیم خشک به مناطق دورافتادۀ استرالیا برسانند.
تاریخچۀ رفتن افغانها به استرالیا:
در صفحۀ ویب کتابخانۀ ایالتی استرالیای جنوبی در مورد مهاجرین آمدهاست، معلومات نشان میدهند که تاریخ افغانها در این کشور به بیش از ۱۸۵ سال میرسد و در سال ۱۸۳۸ میلادی نخستین بار ۱۸ افغان همراه با شترهای شان به استرالیا انتقال داده شدهبودند تا در ایجاد سیستم ترانسپورتی و نشانی کردن مناطق و شهرهای مختلف استرالیا کمک کنند. پس از رفتن نخستین شتربانان افغان چندین دهه سلسلۀ آمدن افغانها به این کشور ادامه یافتهاست.
همچنان، در ماه جون سال ۱۸۶۰ میلادی ۲۴ هزار افغان با شترهایشان به استرالیا انتقال داده شده بودند و پس از آن راه بر روی سایر افغانها باز گردیدهاست. در برخی از اسناد منتشر شده مشاهده میگردد که نخستین بار افغانهای به نامهای دوستمحمد خان، حسن خان و جمعه بلوڅ خان به استرالیا رفته بودند.
شماری از نویسندگان به این باور هستند که میان سالهای ۱۸۶۰ و ۱۹۲۰ میلادی حدود ۳۰۰۰ شتربان افغان به استرالیا آمده بودند. پس از افغانستان از کشورهای ترکیه و مصر نیز شتربانان رفته بودند اما همۀ شان به نام شتربانان افغان یاد میشوند چون افغانها قبل از همه به استرالیا آمده بودند.
معلومات منتشر شده در صفحۀ ویب سفارت افغانستان در استرالیا نشان میدهد که اکثر شتربانان افغان به خاطر کار از ولایتهای قندهار، هلمند، نیمروز، کنر و ننگرهار به استرالیا آمده بودند.
برخی از اسناد نشان میدهد که تعدادی از افراد از هند بریتانیوی نیز به استرالیا آمده بودند که به نام شتربانان افغان یاد میشوند. قابل یادآوری است که در گروه افرادی که از هند بریتانوی آمدهبودند نامهای آنعده افراد نیز دیده میشود که در اصل افغان بودند.
اکثر تاریخشناسان مینویسند که آمدن شتربانان افغان به استرالیا تا سال ۱۹۲۰ میلادی ادامه یافت و پس از آن این سلسله متوقف گردید.
شتربانان افغان اجازه نداشتند که خانوادههای خود را به استرالیا بیاورند، پس از سال ۱۹۲۰ میلادی شماری زیادی از شتربانان افغان به مناطق خود برگشتند اما شماری از آنان در استرالیا ماندند و با بومیان استرالیایي و اروپاییها ازدواج کردند.
نسل به جا مانده از شتربانان افغان اکنون نیز در مناطق مرکزی و جنوبی استرالیا زندهگی میکنند، اما اکنون به زبانهای پشتو و دری صحبت کرده نمیتوانند.
افزایش تعداد افغانها در استرالیا:
در سال ۱۹۷۹ میلادی فقط ۱۴۹ افغان در استرالیا زندهگی میکرد اما هنگام جنگهای داخلی و حملات روسها یکبار دیگر هزاران افغان به استرالیا مهاجر شدند.
پروگرام جدید رفتن افغانها به استرالیا که در سال ۲۰۱۳ آغاز گردیدهاست، از میان بیش از ۱۴ صد درخواستنامه تنها ۱۵۹ آن تأیید گردیده و به متباقی آن رد شدهاست.
حکومت استرالیا گفتهاست، پروگرام ویژه برای افغانهای که در افغانستان با آنها کار کردهاند را در ماه می سال ۲۰۲۴ میلادی لغو خواهد کرد و افراد واجد شرایط فقط تا ماه نومبر سال ۲۰۲۳ درخواستنامههای خود را سپرده میتوانند.
آمار ادارۀ احصائیۀ استرالیا نشان میدهد که اکنون حدود ۵۰ هزار افغانها در استرالیا زندهگی میکنند که به زبانهای پشتو و دری صحبت میکنند. سرشماری سال ۲۰۱۶ میلادی نشان میدهد که در این سال بیشترین افغانهای در ایالت ویکتوریا زندهگی میکردند.
نخستین افغانها در استرالیا در بخشهای ایجاد ایستگاهها و راه آهنها، انتقال مواد معدنی و اجناس از یک منطقه به منطقۀ دیگر و کشف مناطق دور افتاده در استرالیا کارهای مهمی را انجام دادهاند.
داکتر صميم زمری، باشنده شهر ملبورنه که به بروکن هيل سفر نموده می گويد که شتربانان افغان در انکشاف و ايجاد شهراهای استرليا نقش عمده بازی نموده، که تاثيرات آن در استرليا تا حال ملموس است و مردم استرليا به شتربانان افغان به نگاه احترام مينگرند. شتربانان افغان نه تنها نقش بارز در انکشاف قاره استرليا ايفا نموده، بل برای دين اسلام خدمت نموده و اولين مسجد را در اين قاره تاسيس کرده است.
نخستین مسجد در استرالیا:
افغانها در کنار خدمت به کشور استرالیا، به دین اسلام نیز خدمت کرده و در کنار گسترش اسلام به این کشور، در تاریخ این کشور اولین مسجد را اعمار کردهاند.
پس از آمدن شتربانان افغان به استرالیا، اولین مسجد در سال ۱۸۶۱ در منطقۀ مری استرالیای جنوبی اعمار گردیدهاست. اطلاعات شبکه آیبیسی نشان میدهد که این مسجد نخستین مسجد در تاریخ استرالیا شمرده میشود که از سوی افغانها ساخته شدهاست.
چند سال پس از ساخت نخستین مسجد در منطقۀ مری استرالیا، در سال ۱۸۸۸ یک مسجد بزرگ دیگر از سوی فغانها در شهر ادیلید استرالیا ساخته شدهاست.
امانالله که در مکتب به رابرت بابا شهرت دارد، میگوید که شتربانان افغان در سال ۱۸۹۱ میلادی در منطقۀ بروکنهیل کار ساخت یک مسجد را آغاز کردند. نصیر ملکزی، زمری صمیم و عصمتالله حلیمی از این مسجد بازدید کردند و همراه با امانالله در مورد این مسجد، زندهگی و تاریخچۀ شتربانان افغان به تلویزیون وصال معلومات ارایه کردند.
در گزارشهای منتشر شده از سوی رسانهها مشاهده میشود که در حال حاضر مسلمانان در استرالیا بیش از ۳۶۰ مرکز عبادت دارند و این تعداد با گذشت هر روز در حال افزایش است.
داکتر افغان بصیر که هفت سال قبل از این منطقۀ در استرالیا بازدید کرده، به تلویزیون وصال گفت که مسجد این منطقه را که بهنام بشیرخان مسما است، از نزدیک دیده و افزود، در آن زمان نیاز به بازسازی داشت.
وی میگوید که او با افغانهای ساکن در آنجا نیز دیدار کرده و نشانههایی را نیز دیدهاست که نشان میدهد هنوز هم با فرهنگ و سنت افغانی آشنایی و آن را دوست دارند.
اما به گفتۀ وی، کاری که باید نسلهای شتربانان افغان در زمینۀ حفظ و انتقال فرهنگ افغانی انجام میدادند، انجام نداده و در این زمینه کوتاهی کردند.
همچنان یک افغان دیگر به نام داکتر نصیر ملکزی که در این اواخر از این منطقه دیدن کردهاست میگوید، طوری که آنان در مورد این منطقه فکر میکردند، چنین نبود؛ زیرا این منطقه مانند شهرهای دیگر استرالیا توسعه یافته نبود، بلکه یک مسجد کوچک، چندین خانۀ کوچک و یک بازار در آن موجود بود که تنها یک تن باقیمانده از نسلهای شتربانان افغان با خانوادهاش زندهگی میکرد.
وی میگوید، در این منطقه آثار بیشتر تاریخی نیز وجود داشت که شتربانان افغان به آنجا رفته بودند، اما میگوید که باز هم تصور نمیشد که در آنجا شتربانان افغان باقی مانده باشند؛ زیرا نسلهای شتربانان افغان برای داشتن زندهگی بهتر از این منطقه به شهرهای دیگر کوچیدند.
معروف ترین قطار غان (افغان):
افغانهایی که بیش از ۱۸۵ سال قبل با شترهای خود به استرالیا رفتهاند و بخشهای زیادی از این قارۀ بزرگ را کشف کردند، در زمینۀ بازسازی ساختارهای زیربنایی کمک کرده و شکل استرالیا را برای همیشه تغییر دادهاند.
در حال حاضر برای یاد بود و گرامیداشت از افغانهای آنوقت، معروفترین قطار سرگرم انتقالات میان مناطق ادیلاید و دارویم بهنام غان (افغان) نامیده میشود. این قطار از جنوب به شمال استرالیا فعالیت دارد و طی سه تا چهار ساعت مردم به هدف خود میرساند.
برخورد تبعیضآمیز با شتربانان افغان:
هرچند افغانها در استرالیا در سفرهای مسیرهای طولانی نقش مهمی را ایفا کردهاند، اما در آن زمان هم به دلیل تبعیض نژادی با آنها رفتار نادرست صورت میگرفت که این بدرفتاری منجر به رقابتهای کاری میان گروهها، شکل ظاهر آنان و کارمندان سنتی انتقالات شان شده بود.
نسلهای باقیماندۀ از شتربانان افغان این رفتار تبعیضآمیز را تأیید نموده و برخی از آنان ادعا میکنند که این رفتار تبعیضی هنوز هم ادامه دارد.
داکتر نصیر ملکزی، به تلویزیون وصال گفت که رفتار تبعیضآمیزی که گفته میشود در گذشته با شتربانان افغان صورت میگرفت، در حال حاضر آنطور برخورد تبعیضی نمیشوند، آنها به افغانهایی آمده از افغانستان به استرالیا توجه را بیشتر کردهاند.
همچنان به اندازۀ خدمتی که شتربانان افغان به استرالیا کردهاند، به آن اندازه از کارهای آنها قدردانی نشدهاست، اما نویسندهگان و مؤرخان استرالیایی در نوشتهها و فیلمهای شان از شتربانان افغان به نام خوب یادآوری کردهاند.
Views: 37