آزار و اذیت جنسی در قوانین فدرال و ایالت واشنگتن ایالات متحدۀ امریکا ممنوع بوده و جرم پنداشته میشود؛ همچنان آزار جنسی نوعی از تبعیض جنسی است که نقض قوانین مدنی مرتبط تلقی میشود.
آزار جنسی در تمام جهان وجود دارد که ایالات متحدۀ امریکا نیز از آن مستثنی نیست؛ این کار در همه جا مانند خانه، محل بودباش، مکتب، پوهنتون، مارکیت و محل کار صورت میگیرد؛ معمولاً افرادی این کار را انجام میدهند که بیشتر با یکدیگر روبهرو میشوند و یا به نحو رابطهیی باهم دارند؛ این ارتباط ممکن رابطۀ همسایهگی باشد، ارتباط معلم و شاگردی باشد یا هم رابطه میان کارگر و کارفرما و یا نمایندۀ کارفرما با کارگر باشد.
لمس کردن یک شخص در صورت عدم ضایت وی، صحبت و مزاق کردن، برقراری ارتباط از طریق تلیفون و پیامگذاشتن از طریق ایميل با او اذیت جنسی تلقی میشود.
این ارتباطات در صوت عدم رضایت شخص ممکن مستقیم یا غیرمستقیم باشد که میتوانیم به آن آزار و اذیت جنسی بگوییم؛ به گونۀ مثال، اگر یک فرد شخص دیگری را بدون رضایت وی لمس کند و یا از او درخواست رابطۀ جنسی کند، این آزار مستقیم جنسی میباشد، اما اگر یک نفر از طریق پیام به شخص دیگری عکسهای برهنه ارسال کند، این آزار غیرمستقیم جنسی خوانده میشود.
آزار جنسی معمولاً منتج به تجاوز جنسی میگردد؛ پس در این زمینه باید هم خود ما محتاط باشیم و هم در بارۀ آزار جنسی به کودکان و اعضای خانوادۀ خود معلومات دهیم.
بیشتر قربانیان آزار و اذیت جنسی زنان و کودکان میباشند و این قربانیان میتوانند دچار بیماریهای مختلف روانی و فزیکی شوند و ممکن است تا مدت زیادی از آن رنج ببرند.
در مکاتب، پوهنتونها و محل کار دو نوع آزار جنسی رخ میدهد؛ نوع اول آن این است که برای فرد اذیت شده محیط غیرمناسب و آزار دهند (Hostile Environment) را به بار میآورد و نوع دوم آن که بیشتر اذیت مستقیم است، بهنام درخواست رابطۀ جنسی (Quid Pro Quo) یاد میشود.
در نوع اول آزار جنسی، شخصی که مورد اذیت قرار میگیرد، در نخست با آزار جنسی صحبت، اشاره و تماس بدنی از سوی فرد اذیت کننده مواجه میشود؛ ممکن است شخص اذیت شده دانشآموز یا کارگر باشد و آزار دهند نیز شاید شاگرد دیگر، کارگر دیگر، کارمند اداری، کارفرما، معلم و یا هم شخص دیگر باصلاحیت باشد.
در این نوع محیط اگر شخص اذیت شده همیشه با فکاهیات جنسی، داستانهای جنسی، صحبت در بارۀ زندهگی شخصی و جنسی، کنایههای جنسی در صحبتهای عادی و رسمی، اظهار نظر در بارۀ زیبایی، لباس و اعضای بدن شخص و یا در صوت عدم رضایت با دعوت رابطۀ جنسی و یا تأکید بر آن روبهرو میشود، این کار آزار و اذیت جنسی است که در این صورت محیط یادشده کاری و آموزشی برای شخص اذیت شده رنجآور تمام میشود.
گاهی اوقات نگاه کردن مکرر و غریزهیی به یک شخص، چشم دوختن به اعضای خاصی از بدن وی، چشمکزدن و برقراری تماس بدون رضایت نیز از موارد آزار جنسی شمرده میشود.
نوع دوم آزار جنسی که Quid Pro Quo نامیده میشود، این نوع آزار جنسی به ازاری گفته میشود که یک نفر بهگونۀ آشکار میخواهد در بدل انجام یک کار برای یک شخص با وی رابطۀ جنسی برقرار کند؛ بهطور مثال، معلم مرد یا معلم زن به شارگرد پسر و دختر خود در بدل نمره دادن میخواهند با شاگرد خود رابطۀ جنسی برقرار کنند، یا هم رئیس یا رئیسۀ کدام دفتر در بدل استخدام، ترفیع، بلند بردن معاش، منظوری رخصتی و سایر موارد از کارمند زن یا مرد میخواهد با وی رابطۀ جنسی برقرار کند.
آزار جنسی میتواند تبعیض جنسی تلقی شود حتی اگر دارای ماهیت جنسی نباشد، بلکه اظهارات نادرست یک شخص در مورد جنسیت یک نفر نیز شامل آزار جنسی است؛ این یک عمل غیرقانونی است که بهگونۀ معمول یک زن با تبصرههای نادرست اذیت میشود.
آزار و اذیت جنسی در محل کار دو نوع است، یکی آزار جنسی مستقیم است که در بدل یک نوع عمل جنسی یا برای زنان وعدههای انعام و پیشرفت در کار، افزایش معاش و امتیازات داده میشود و یا تهدید میشوند که اگر خواستهای فرد آزار دهنده را نهپذیرد از وظیفه اخراج خواهد شد، معاشاش کم میشود و هم رتبه و مقام وی پایین خواهد شد.
نوع غیرمستقیم آن طوری است که یک محل کار پر از برخورد و صحبتهایی جنسی میباشد که منجر به نگرانی، احساس ناامنی و رنج برای زنان میشود؛ زنان کارمند، به ویژه زنانی که در دفاتر کوچک کار میکنند، نسبت به دیگر بیشتر با آزار جنسی روبهرو میشود. همچنان آزار جنسی نسبت به ادارههای دولتی در ادارههای شخصی بیشتر میباشد؛ زیرا در آنجا نظارت زیاد نمیباشد. ناامنی کاری نیز نسبت به ادارههای دولتی در ادارات خصوصی نسبتاً زیاد و زنان در موضع ضعیف قرار میداشته باشند؛ در ادارات خصوصی که تعداد کارمندان و مراجعین آن کم میباشند، شرایط برای اذیت جنسی فراهم میباشد. در برخی کارهای شغلی و کسبی نیز احتمال آزار جنسی موجود میباشد.
زنان و مردان هر دو میتوان قربانی آزار جنسی شوند، یا ممکن هر دو طرف یک جنس باشند، اما بیشتر قربانیها زنان و نزدیک به همه آزار دهندهگان مردان میباشند. پس میتواند افراد سنین مختلف با انواع مختلف اذیت جنسی روبهرو شوند.
در این بخش خجالت، شرم، مایوسی، ترس از خطر، بهمیان آمدن مشکلات خانوادهگی و مهمتر از همه اتهام «ملامتی» بزرگترین عوامل خاموشی زنان میباشد؛ زنان روی ادارههای عدلی و قضایی چندان باور ندارند؛ زیرا به این باور اند که اگر شکایت بکنند و گزارش جرم ارایه دهند، کسی به آن توجه نمیکند و ملامتی برعهدۀ خود آنان گذاشته میشود، با خطر، تحقیر و بیعزتی مواجه میشوند.
چگونه میتوانیم خود و خانوادۀ خود را از آزار جنسی نجات دهیم؟
۱ – زمانی که با برخوردهای فوق ناخواسته مواجه میشویم، باید بهگونۀ جدی به فرد آزاردهنده «نه» بگوییم. اگر با گفتن «نه» از آزار منصرف نشد، باید در عمل خود «نه» برای شان نشان دهیم؛ به این معنا که واکنش گفتن «نه» را نشان دهیم، آن آگر در حالت عصبانیت باشد یا با ترک محیط باشد و یا هم با فریاد باشد؛ این حق فرد آزار دهنده میباشد.
۲- زمانی که با چنین برخوردها مواجه میشویم، اگر در مکتب باشد، باید به معلم خود، مدیر مکتب یا رئیس کالج یا پوهنتون اطلاع دهیم، اگر در محل کار باشد، پس باید با آمر، سوپروایزر، منیجر خود و یا هم با مسؤول بخش منابع بشری در این مورد صحبت کنیم.
۳- اگر در بازار و اماکن عامه به چنین برخوردهایی روبهرو میشویم، پس لازم است نخست منطقه را ترک کنیم، خود را به مکان مصئون برسانیم، مشخصات شخص آزار دهنده در ذهن خود ثبت کنیم و سپس به پولس اطلاع دهیم؛ فرد مزاحم باید تحت نظارت داشته باشیم که کجا میرود، وظیفه و خانهاش کجا است.
۴- برای فرزندان خود نیز باید روشها و راههایی آموزش داده شود، هر آن چیزی که از اثر آن در بیرون اذیت میشوند، باید آن را به راحتی با پدر و ما در شان در میان بگذراند؛ اعتماد فرزندان باید بدست آورده بتوانند تا بتوانند موضوع را به راحتی با والدین خود شریک کنند.
مجازات آزار و اذیت جنسی در امریکا:
در امریکا مجازات هر نوع آزار جنسی سخت است؛ بر اساس قانون جزایی این کشور، مجازات آذیت جنسی در کنار جرمانه یا حبس ابد میباشد که عاملان آزار جنسی کودکان به حبس ابد محکوم میشوند.
منابع:
صفحۀ فیسبوک Green Leaf Foundation
https://www.eeoc.gov/ps/jnsy-hwrwnh
https://www.eeoc.gov/ps/laws/guidance/d-jnsy-hwrwn-ph-arh-hqyqtwnh
https://www.bbc.com/pashto/world-41647894
https://www.eeoc.gov/statutes/title-vii-civil-rights-act-1964
Views: 32