معرفی موضوع:
کانادا یکی از کشورهای جهان است که فرهنگهای مختلفی را دارد و به دلیل احترام به ملت متنوع خود در جهان مشهور است و سیستم آموزشی این کشور نیز در لیست سیستمهای آموزشی برتر جهان جایگاه بلندی را دارد.
سیستم آموزش ابتدایی کانادا الی تحصیلات عالی و دکتورا این کشور قوانینی را دارا میباشد که کشورهایی درجۀ اول به آن ضرورت دارند؛ قوانینی است که بالای همه تأثیر یکسان دارد و تفاوت اشکار با قوانین بسیاری از کشورهای توسعهیافته و کشورهای درجه یک دارد و ویژهگیهای در ارایۀ سهولتها به شهروندان قایل میشود.
در این اواخر از پناهندهگان زیادی افغان به کانادا آمدهاند و این کشور بر اساس قوانینی که دارد، با آنها مانند شهروندان بومی خود رفتار میکند و آنها نیز از خدماتی برخوردار هستند که اتباع کانادا از آن برخوردار هستند.
لازم است که تمام افغانها تا حد توان خود با قوانین کشور کانادا خود را عیار سازند و به آن اشنایی پیدا کنند، برای افغانهای که تازه در کانادا پناهنده میشوند، اشنایی با سیستم آموزشی این کشور برای شان لازم است. در این طرزالعمل سیستم آموزشی کانادا از دورۀ ابتدایی الی پوهنتون برای تان تشریح شدهاست و در مورد برای پناهندهگان افغان مشورههای خاص آمدهاست.
۱- آموزش دورۀ ابتدایی کودکان
کودکان این دورۀ آموزشی شامل صفر الی پنج سال است، هرچند این دوره جبری نبوده اما بر توصیه به آنان تاکید صورت میگیرد. اگر کودکان تان به سن دورۀ آموزشی رسیده باشند، باید برای آموزش اماده شوند و با آنها کار شود و به با آنها قسمی برخورد شود که با یک مریض میشود و متوجۀ صحت او هستید. برای کودکان دورۀ آموزش ابتدایی پروگرامهای مانند توجه روزانه (daycare) و پروگرامهای قبل از مکتب و کودکستان شامل است و بیشتر بر رشد همهجانبۀ کودک (ادراکی، عاطفی و اجتماعی) تمرکز میشود.
توصیهها: با شامل ساختن کودکان در پروگرامهای آموزش ابتدایی، آنها به سادهگی با محیط جدید فرهنگی و زبان اشنا میشوند. نهادهای زیادی برای مهاجرین جدید پروگرامهای ویژۀ دارند که در زمینۀ مهارتهای زبان و ادغام کلتوری با آنان کمک میکند.
الف) آموزشهای ابتدایی: آموزش ابتدایی از شش سالگی آغاز الی صنف ششم یا هشتم ادامه مییابد که در ایالات مختلف متفاوت است؛ در این دوره به کودکان مهارتهای مهم زبان، در کنار آن حساب و ساینس، علوم اجتماعی، هنرها و فزیک تدریس میشود. بسیاری از مکاتب زبان فرانسوی و انگلیسی را به عنوان زبان دوم ارایه میکند.
توصیهها: نقش فعال والدین در تعلیم کودکان بسیار مهم است؛ ارتباط مکرر با استاد شما را در تعقیب روند پیشرفت کودکان کمک میکند؛ زیرا به نگرانیهای موجود شما به زودی پاسخ داده میشود و این را نیز میدانید که برای کودک تان در خانه چگونه یک محیط آموزشی را فراهم کنید.
ب) آموزشهای ثانوی: آموزشهای ثانوی که به نام مکتب عالی نیز یاد میشود، شامل صنف هفتم یا نهم الی صنف دوازدهم است؛ این دوره شاگردان را به تحصیلات عالی (post-secondary education) یا محیط کار آماده میسازند. در این دوره با تدریس مضامین لازمی و انتخابی سطح تعلیم شان بلند میرود.
توصیهها: برای دانشآموزان این دوره باید راههای استفادۀ از خدمات مشورتی موجود در مکاتب نشان داده شود. مشوره دهندهگان میتوانند در بارۀ انتخاب کورس، کیریر علمی (career)، پلانگذاری و تحصیلات عالی مشوره دهند.
۲- تحصیلات عالی (Post-Secondary Education)
پس از به پایان رساندن تعلیمات ثانوی یا لیسه در کانادا سیستمهای گونهگون تعلیمی وجود دارد که شامل پوهنتونها، کالج و انستیتیوتهای تخنیکی میباشد و برای دانشآموزان اسناد دیپلوم تا به دکتورا را ارایه میکنند.
الف) تحصیلات عالی به سویۀ لیسانس (Undergraduate Studies): این نوع تحصیلات از سه تا چهار سال زمان دربر میگیرد و محصلین میتوانند در یک بخش ویژه تحصیل کنند؛ در این مقطع فکر انتقادی و مهارتهای تحقیقی آنان رشد داده میشود.
توصیهها: از خدمات موسسات تحصیلات عالی باید استفاده صورت گیرد؛ این موسسات در زمینههای سیوی، انتریو و کاریابی با آنان همکاری میکنند تا خود را به شکل موثر به مارکیت کاری کانادا داخل کنند.
ب) تحصیلات به درجۀ ماستری: در مقطع ماستری در یک رشتۀ خاص آموزش تخصصی داده میشود. دورۀ ماستری بیشتر شکل تحقیقی دارد و تیزیس (thesis) باید در آن تکمیل شود.
توصیهها: زمانی که میخواهید ماستری کنید، در مورد برنامهها و پوهنتونهای موجود جستجوی همهجانبه نموده و برنامهیی را انتخاب کنید که با که مطابق به اهداف اکادمیک شما باشد و هم برای محصلین بینالمللی از حمایت قوی برخوردار باشد.
ج) تحصیلات به درجۀ دکتورا (PhD): مقطع دکتورا از اوج پیشرفت تحصیلی شمرده میشود؛ در این برنامه روی تحقیق اساسی در مورد یک موضوع تمرکز میشود و نتایج بدست آمده از تحقیق مورد استفادۀ جامعۀ اکادمیک قرار میگیرد.
توصیهها: اگر در تلاش بدست آوردن سند دکتورا هستید، پس موضوع مورد علاقۀ خود برای تحقیق دریابید که تکمیل نمودن آن چند سال زمان در بر میگیرد؛ پس موضوع که برای شما الهامبخشن باشد را انتخاب کنید تا به کیریر شما (career) مفید واقع شود.
۳ – آموزش بزرگسالان (Adult Education)
آنعده افردی در کانادا از این تحصیلات بهرمنده میشوند که میخواهند مهارتهای شان را تقویت کنند، کیریر شان تغییر دهند و یا علاقهمندی شخصی داشته باشند. این بخش شامل دو برنامه کریدیت و غیرکریدیت میباشد و راه بهتر برای ارایۀ افراد به قوه کار دانسته میشود.
توصیهها: اگر سن تان به مکتب و تحصیلات عالی همخوانی نداشته باشد، از این فرصت استفاده کرده میتوانید. اکثر برنامههای شامل در این زمینه کورسهای یادگیری زبان و آموزشهای حرفوی میباشد و در رشد زندهگی در کانادا همرای تان کمک میکند.
۴– آموزشهای ویژه
کانادا برای افرادی دارای معلولیت، چه از ناحیۀ ضعف ذهنی، تکلیف روانی و فزیکی باشد و برای اشخاصی که در روابط مشکلات داشته باشد، کورسهای ویژۀ اموزشی دارد.
توصیهها: اگر کودک تان به خدمات آموزشی ویژه نیاز داشته باشد، در مورد نیازها وی با ادارۀ مکتب صحبت کنید؛ قوانین کانادا از حقوق افراد معلول محافظت میکند و محل سکونت مورد نیاز در مکاتب نیز دارد که دانشآموزان معلول میتوانند در آن بودوباش داشته باشند.
۵– آموزش زبان
با یکی از زبانهای رسمی کانادا (انگلیسی و فرانسوی) باید بلدیت داشته باشید؛ زیرا برای کامیابی اکادمیک آموختن این زبان لازمی میباشد. نهادهای تعلیمی و انجمنهای مختلف برانامههای وسیع آموزش زبان انگلیسی ESL (English as a Second Language) و زبان فرانسوی FSL (French as a Second Language) را ارایه میکنند.
توصیهها: از برنامههای یادگیری زبان باید استفاده شود؛ یادگیری زبانهای فرانسوی و انگلیسی نه تنها در بخش اکادمیک کاربرد دارد، بلکه در زندهگی روزمرۀ کانادا نیز اموختن این زبانها بسیار مهم است. علاوه بر این افرادی که این زبانها را یاد داشته باشد، نسبت به دیگران فرصتهای زیادی کاری برای آنان مهیا میشود، به همین دلیل باید تلاش صورت گیرد که هر دو زبان یاد گرفته شود.
۶- فرصتهای بورسیه و کمکهای مالی
توصیه: تحقیق خود را در مورد بورسیهها زودتر آغاز کنید و درخواستیهای زیادی ارسال کنید. در بارۀ مکتب و موسسۀ تحصیلات عالی که شما انتخاب کردید، معلومات بدست بیاورید.
۷- انتقال از مکتب به کار
بسیاری مکاتب کانادایی برنامههای همکاری، انترشیپ و فرصتهای کار- آموزش را دارند که روابط باارزش صنعتی و تجربی را به میان میآورد.
توصیه: کودکان خود را تشویق کنید که از فرصتهای آموزش استفاده کنند که در کنارش کار نیز کرده میتوانند. این تجربههای کاری با آنان کمک میکند که پس از تکمیل آموزش وارد میدان کار شوند.
نقش والدین و جامعه در آموزش
والدین و جامعه در سیستم تعلیمی کانادا نقش مهم را ایفا میکنند؛ بسیاری مکاتب اتحادیههای معلمین و والدین را دارد و والدین تشویق میشوند که در آموزش کودکان خود دخیل شوند.
توصیه برای مهاجرین افغان: در مکتب فرزند خود با اتحادیۀ مربوطه دخیل باشید، به این ترتیب در مورد سیستم تعلیمی کانادا بیشتر خواهید فهمید و با سایر خانوادهها نیز روابط پیدا کرده میتوانید.
درک تفاوتهای فرهنگی در بخش آموزش
کسانی که جدیداً به کانادا آمده باشند، درک تفاوتهای کلتوری در بخش آموزش برای آنها یک کار دشوار و چالش برانکیز است؛ مراکز آموزشی کانادا به سطح بزرگ همهشمول و متنوع میباشند.
توصیه: برای کودک خود در مورد تمام آن تفاوتهای فرهنگی معلومات بدهید که ممکن در مکتبش با آن روبه رو شود، به کودکان تان یاد دهید که در کنار افتخار به فرهنگ افغانی به فرهنگ کانادایی نیز احترام داشته باشد.
اگاهی در مورد سیستم نمرات کانادا
سیستم نمرهدهی مراکز تعلیمی کانادا ممکم با سیستم که شما آشنا هستید، فرق داشته باشد، اگاهی در مورد محاسبۀ این نمرات و نقش آن در پیشرفت علمی فزندان تان مهم است.
توصیهها: اگر در مورد سیستم نمرات سوال دارید، پس از معلم مربوطه و یا مشاور کمک بخواهید.
انتخاب برنامه و مرکز تعلیمی مناسب
انتخاب برنامه و مرکز تعلیمی مناسب برای موفقیت و سهولت اکادمیک کودک شما بسیار مهم است؛ کودک قبل از داخل شدن باید برخی عوامل مانند شهرت مرکز تعلیمی، منابع آنان برای دانشآموزان و فضای عمومی آن مرکز را در نظر بگیرند.
توصیهها: اگر امکان داشته باشد با کودک خود مکتب بروید؛ با معلمین، شاگردان و سایر والدین گفتگو کنید تا از محیط آن مکتب مطمین شوید.
نتیجه:
اگر با داخل شدن به سیستم جدید متردد باشید، اما با داشتن معلومات خوب میتوانید این کار را تنظیم کنید. سیستم تعلیمی کانادا قسمی تنظیم شدهاست که برای تمام دانشآموزان به شمول دانشآموزان مهاجرین قسمی مواد درسی را آماده میکند که برای موفقیت آنان مهم باشد. مهاجرین افغان با فهمیدن منابع موجود و سیستم تعلیمی گامهای موفق سفر تعلیمی خود را در کانادا برداشته میتوانند.
ماخذ:
Government of Canada (2021). “Types of early learning and child care.”
Canadian Information Centre for International Credentials (2021). “Elementary and Secondary Education.”
Government of Ontario (2021). “Ontario Secondary School Diploma (OSSD) Requirements.”
Universities Canada (2021). “Canadian Universities.”
Government of Canada (2021). “Adult Learning.”
Canadian Human Rights Commission (2021). “Education and Students with Disabilities.”
Immigration, Refugees and Citizenship Canada (2021). “Language training for newcomers to Canada.”
Scholarships Canada (2021). “Scholarships.”
Canadian Association for Co-operative Education (CAFCE) (2021). “Co-operative Education.”
People for Education (2021). “Parent Involvement.”
Canadian Teachers’ Federation (2021). “Canadian Schools Celebrating Diversity.”
University of Toronto (2021). “Understanding Grading.”
Canadian Parents for French (2021). “Choosing a School.”
Views: 45