معرفی موضوع:
به عنوان یک مهاجر افغان رفتن از برزیل به ایالات متحدۀ امریکا و سپس درخواست پناهندهگی در کانادا کار آسانی نیست. اینکه پالیسی مهاجرت همواره در حال تغییر میباشد و در کنار آن ایجاد شرایط غیرقابل پیشبینی و در نهایت ورود غیرقانونی به کانادا از مواردی است که با توجه به آن شما باید حقوق خود را درک کرده و در مورد روشهای مناسب آگاهی داشته باشید. در این رهنمود مفصل در مورد برخی از راههای قانونی مانند تسلیم کردن خود به پولیس مربوط، تعیین وکیل قانونی و پیشبرد پروسۀ مهاجرت بهطور درست و قانونی معلومات ارایه شدهاست.
مرحلۀ اول: تسلیمشدن به پولیس
زمانیکه بهگونۀ غیرقانونی وارد کانادا شدید، نخست باید خود را به ایجنسی خدمات سرحدی کانادا (CBSA) یا پولیس شاهی کانادا (RCMP) تسلیم کنید. به این ترتیب خود را وارد چارچوب قانونی این کشور میکنید و ثابت میسازید که به قوانین کانادا پایبند هستید و اولین قدم را برای ورود به کانادا با حسن نیت برداشته اید.
مرحلۀ دوم: تعیین وکیل
زمانیکه خود را تسلیم کردهاید، باید همزمان با این در جستجوی وکیل حقوقی شوید. تعیین وکیل به این خاطر نیز مهم است که قانون مهاجرت پروسههای پیچیدهیی را دارد و به پیشبردن آن به تنهایی دشوار است.
برای جستجوی وکیل میتوانید با انجمن حقوقی ولایت مربوطه تماس بگیرید و آنها فهرستی از وکلا و شرایط آنها را در اختیار شما قرار میدهند. انجمن وکلای مهاجرت (Immigration Lawyers Association) نیز منبع ارزشمندی در این زمینه است.
اگر توانایی مالی برای تعیین وکیل ندارید، در این صورت میتوانید راههای کمکهای رایگان و کمهزینه را نیز دریافت کنید. برخی از ادارات مانند Legal Aid Society و Canadian Council for Refugees نیز خدمات حقوقی رایگان را برای پناهندهگان نیازمند ارایه میدهند.
جزئیات کامل در مورد سفر خود را با وکیل تعیین شدۀ خود شریک کنید، زیرا معلومات ارایه شده به وکیل، با شما در پروسۀ درخواستی پناهندهگی کمک میکند.
مرحلۀ سوم: ایجاد دوسیه برای درخواست پناهندهگی
با کمک وکیل تعیین شدۀ خود میتوانید کار حقوقی خود را در زمینۀ مهاجرت یا پناهندهگی در کانادا آغاز کنید. برای این کار باید مراحل ذیل را طی کنید:
ثبت دعوا: وکیل به شما کمک خواهد کرد تا درخواست پناهندهگی خود را به ادارۀ (IRCC) ارایه دهید. شما باید یک تاریخچۀ شخصی دقیق و دلایلی را ارایه کنید که بازگشت دوباره به کشور برای شما چالش برانگیز به نظر میرسد.
مصاحبه برای ثابت کردن واجد شرایط بودن (Interview): زمانیکه ادعای تان ثبت شد، یک کارمند IRCC یا CBSA یک انتریوی واجد شرایط بودن از شما خواهد گرفت. این مصاحبه همچنین برای این نیز مهم است که در آن مستحق بودن واقعی پناهنده بودن تان ثابت میگردد.
نشست رسیدهگی به پناهجویان: اگر ادعای پناهجویی شما با شرایط برابر باشد، شما با هیأت and Refugee Board (IRB) نشست استماع خواهید داشت. وکیل تعیین شدۀ تان، شما را برای این جلسه آماده خواهد کرد و در این جلسه باید شواهد قانعکنندهیی در مورد ترس و آزار و اذیت در کشور اصلی خود ارائه دهید.
تصمیم: ادارۀ IRB درباره ادعای شما تصمیم میگیرد. اگر ادعای تان تایید شود، به عنوان یک شخص مصئون شناخته خواهید شد و میتوانید اقامت دائمی را نیز برای تان داده شود.
درخواست بازنگری: اگر ادعای شما رد شود، میتوانید تا پس از مدت ۱۵روز از دریافت رد کتبی سند، در مورد این تصمیم به ادارۀ بازنگری پناهندهگی (RAD) اعتراض کنید.
مرحلۀ چهارم: پروسۀ مهاجرت
هنگامی که درخواست پناهندهگی تان پروسس شد، باید از قوانین و مسؤولیتهای خود آگاه باشید. شما باید در مورد برخی از مواردی ذیل بدانید:
توقیف: اگر توقیف و زندانی شوید، در این مدت شما حقوق وکیل قانونی، ترجمان و بازنگری دارید و همچنین میتوانید برای رهایی نیز درخواست دهید.
کار و تحصیل: در مدتی که منتظر مشخص شدن سرنوشت مهاجرت خود هستید، در این مدت شما میتوانید اجازۀ کار و تحصیل را دریافت کنید.
حفظ الصحه: شما برای برنامۀ IFHP واجد شرایط هستید. این برنامه خدمات صحی محدود و موقتی را برای شما ارایه میدهد.
کمک اجتماعی: با در نظرداشت ولایات و مناطق موبوطه به برنامههای کمکهای اجتماعی دسترسی یافته میتوانید، که در کنار سایر سهولتها، خدمات مالی و اقامتی را نیز ارایه میکند. حتماً این احتمالات را با وکیل خود در میان بگذارید.
مرحله پنجم: اقامت در کانادا
پس از درخواست موفق پناهندگی، برای اقامت دایمی نیز میتوانید اقدام کنید و به این ترتیب از خدمات مثل ساکنان اصلی کانادا برخوردار خواهید شد و بهترین فرصت را برای ایجاد بهترین زندگی در خانۀ جدید خود خواهید داشت.
اقامت دایمی: در زودترین فرصت برای اقامت دایمی اقدام کنید. این پروسه ممکن چندین ماه در بر گیرد، اما پس از دریافت اقامت دایمی، از مزایای بسیاری برخوردار خواهید شد و به عنوان یک مقیم اصلی کانادا، آزادی را در این کشور بدست خواهید آورد.
خدمات اقامتی: خدمات بسیاری برای مهاجران برای کمک به اقامت در کانادا وجود دارد. این خدمات شامل آموزش زبان، کاریابی و خدمات ادغام میباشد. دسترسی به این خدمات بیشتر رایگان است و بودجۀ آن توسط دولت کانادا و سایر ادارات تامین میشود.
تابعیت کانادا: اگر از پنج سال سه سال آن را را در کانادا گذرانده باشید، پس میتوانید درخواست تابعیت کانادا بدهید. پس از دریافت تابعیت کانادا، از حقوق جدیدی مانند شرکت در فعالیتهای سیاسی و حق رای دادن برخوردار میشوید و در صورت تقاضا به عنوان هیأت منصفه نیز خدمت کرده میتوانید.
یک نکتۀ مهم را به یاد داشته باشید که این رهنمود یک چشمانداز عمومی از این روند را ارایه میکند. موارد هر فرد ممکن است بر اساس شرایط خاص تفاوت داشته باشد. بنابراین توصیه میشود که همیشه با یک متخصص قانونی در این زمینه مشورت کنید.
مراحل رفتن به کانادا در زمانیکه قوانین جدی نبود:
کانادا یکی از کشورهایی است که نیمی از جمعیت آن را مهاجرین تشکیل میدهند، در این اواخر هزاران مهاجر از کشورهای مختلف وارد کانادا شدهاند که در این میان سهم مهاجرین افغان نیز بیشتر بودهاست.
زمانی که طالبان بر افغانستان حاکم شدند، برازیل تنها کشوری بود که بلافاصله ۶۰۰۰ ویزۀ بشردوستانه را برای افغانها اعلام کرد. این روند از ایران و پاکستان آغاز شد. در این پروسه حداقل ۵۰۰۰ افغان ویزۀ بشردوستانۀ برازیل را دریافت کردند و متباقی منتظر دریافت ویزه در این کشورها هستند.
افغانها سفر قاچاقی جدیدی از برازیل به امریکا و از آنجا به کانادا را تجربه میکردند که عاری از مشکلات نبود.
این سفر قاچاقی که یک و نیم ماه زمان را دربر میگرفت، افغانها با عبور از اقیانوس اتلانتیک و اقیانوس آرام و سپس از جنگل پانامه و مرزهای ۱۳ کشور این سفر را پایان داده و به کانادا رسیدند.
تمامی پناهجویان بهشمول افغانها از منطقۀ پلتسبورگ ایالات نیویارک امریکا وارد منتریال کانادا شدند که این مرز توسط پولیس سرحدی CBCA کانادا به طور عادی به روی مهاجران باز بود، مهاجران بدون کدام مانع با بسیار راحتی میتوانستند وارد کانادا شوند.
پولیس CBCA با پناهندگان بسیار رفتار خوب میکردند، حتی IRCC در استقبال از مهاجرین به ۵۰ درصد آنان اسناد چهار ساله میداد.
مهاجرینی که اسناد چهار ساله نداشتند، بهگونۀ مستقیم شماره USI را میدادند و در مورد پورتال IRCC برای آنان رهنمایی میکردند تا کیس خود را به صورت آنلاین به IRCC تحویل دهند.
آن دسته از پناهندگانی که اسناد چهار ساله در مرز به آنان داده شده بود، آنان توسط IRCC بهگونۀ مستقیم به PR اپلای میکردند و پناهندگانی که اسناد چهار ساله نداشتند، آنان برای اسناد چهار ساله از طریق IRCC اپلای میکردند.
ورود پناهندگان به کانادا بسیار آسان و عاری از مشکل بود، زمانیکه رئیس جمهور ایالات متحدۀ آمریکا در سفرش به کانادا در پارلمان این کشور سخنرانی کرد و در مورد اقدامات جدی در مورد پناهندگان صحبت کرد و به هدف رفت و آمد پناهندگان توافقی انجام شد که بر اساس آن پناهندگانی که برای اولین بار وارد یک کشور میشوند، باید در آنجا ادعای پناهندگی کنند.
اگر مهاجرین از قرارداد سرپیچی کردند، دوباره به کشور خود دیپورت خواهند شد. این قرارداد عملی نیز شد، مهاجرینی که میخواستند از امریکا به کانادا بیایند، دوباره به امریکا دیپورت شدند.
رفتن به کانادا در حال حاضر:
پس از سقوط دولت جمهوری اسلامی افغانستان تعدادی زیادی افغانها از وضعیت بد به راههای قانونی و غیرقانونی به امریکا و کانادا آمدهاند، افغانهایی که در اوایل به این کشورها آمده بودند، با آنان همکاری زیاد صورت میگرفت، با گذشت زمان و بعد از عملی شدن قانون در مرز کانادا و امریکا این همکاریها کاهش یافت و اکنون کسی بهگونۀ آزادانه از سرحد کانادا و امریکا عبور کرده نمیتواند.
سه ماه قبل حکومتهای امریکا و کانادا یک قانون جدید را برای سرحدات صادر کردند که باید از طریق این کشورها کسی عبور و مرور نکند و کسانیکه از قانون سرپیچی میکنند، دوباره به کشور خود دیپورت خواهند شد و یا بدون بازداشت در کشور کانادا ۱۴ روز را سپری میکنند و پس از آن خود را به دفتر مهاجرت خواهند سپرد.
اکنون مردم بهگونۀ مخفیانه از امریکا وارد کانادا میشود، بعد از ۱۴ روز پروسۀ خود را آغاز مینمایند، بیشتر مهاجرین از راه ایالت سیاتل امریکا به کانادا میآیند، این کشورها در بین خود مرز بسیار طولانی دارد که در تمام ساحات دیگر توسط پولیسهای سرحدی به گونۀ جدی نظارت میشود، به همین علت مردم از ایالت سیاتل به ولایت انکور کانادا داخل میشوند، در این ساحه هر دو کشور یک پارک مشترک دارند که هر روز در آن تعداد زیادی گردشگران هر دو کشور جمع میشوند که مهاجرین نیز در بین آنان خود را از پولیس مخفی میکنند و وارد ولایت انکور میشوند.
مهاجرینی که از راه پارک پیسآرچ به کانادا میروند، در آنجا تکسی میگیرند و بعد از آن به ساحات مختلف انکور که از دید پولیس پنهان باشد، میروند. تعداد زیادی شان در جستجوی شلترها میباشند، بعضی اوقات در آنجا جایی نمیباشد، به همکاری دوستان خود جای پیدا میکنند و اکثر آنان وقت خود را در شلترها سپری میکنند، پس از ۱۴ روز به دفتر کمک حقوقی مراجعه میکنند، در مورد کیس خود معلومات بدست میآورند و از همان جا برایشان در چهار یا پنج روز وکیل معرفی میشود که بعدا پروسس شان به کمک وکیل آغاز میشود، از برخی خدمات حکومت مستفید میشوند و پروسس شان پیش میرود، زمانیکه پروسۀ شان تکمیل شد، حکومت همرایشان کمک مادی میکند، برای باشندهگان شلترها با ۶۳۵ دالر و برای باشندهگان به ۹۳۵ دالر خانه به کرایه داده میشود و در سه تا چهار ماه برای شان زمینۀ جواز کار و خدمات صحی نیز فراهم میشود.
نتیجه:
ممکن پروسۀ درخواست پناهندگی در کانادا پیچیده باشد، اما ناممکن نیست. در این روند برای شما برخی از روشها مانند گام برداشتن محتطانه، صبر و دریافت کمکهای قانونی لازمی است. در این سفر درخواست پناهندگی، شما نه تنها برای دریافت پناهندگی در خاک کانادا تلاش میکنید، بلکه برای تنوع بیشتر جامعۀ کانادا با اجتماع این کشور نیز کمک میکنید. در این پروسه باید برخی نکات مهم مانند، صداقت، و قانونمندی را در نظر بگیرید و به ارزشها و معیارهای کانادا وفادار بمانید.
با انجام برخی اقدامات کلیدی مانند، طی مراحل پروسیجر قانونی، تعیین وکیل، تسلیم شدن به پولیس و پیش بردن پروسۀ مهاجرت بهگونۀ درست نه تنها شانس پناهندگی شما را افزایش میدهد، بلکه با جامعۀ کانادا نیز بهگونۀ موفقانه مدغم میشوید. هرچند کار پناهندگی چالشبرانگیز است، اما در صورت رهنمایی درست میتوانید به هدف تان دست یابید. پناهجویان در کانادا خود را تنها احساس نکنند، برای آنان منابع زیادی وجود دارند که از آن میتوانند استفاده کنند. کانادا کشوری است که توسط مهاجرین تشکیل شده و با توجه به پیشرفت و رشد این کشور، مهربانی، انعطافپذیری و ماهیت مهاجرین ثابت میشود.
کانادا متعهد به حفظ حقوق بشری و ایجاد یک پناهگاه امن برای کسانی است که مورد ازار و اذیت قرار میگیرند. کانادا از جمله کشورهایی محسوب میشود که بسیاری از مردم مظلوم در سراسر کشور چشم امید شان به آن بسته اند.
منابع:
Remember, as you embark on this journey, your resilience, determination, and dreams enrich the multicultural fabric of Canadian society, contributing to its vibrant diversity and strengthening its shared humanity.
Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC). (2023). “Claim refugee protection from inside Canada.” Government of Canada. [https://www.canada.ca/en/services/immigration-citizenship.html]
Canadian Border Services Agency (CBSA). (2023). “Detention and Removal.” Government of Canada. [https://www.cbsa-asfc.gc.ca/security-securite/detent/menu-eng.html]
The Law Society of Ontario. (2023). “Finding a Lawyer or Paralegal.” The Law Society of Ontario. [https://lso.ca/public-resources/finding-a-lawyer-or-paralegal]
Canadian Association of Refugee Lawyers. (2023). “Resources.” Canadian Association of Refugee Lawyers. [https://www.carl-acaadr.ca/resources]
Immigration and Refugee Board of Canada (IRB). (2023). “Refugee Protection.” Government of Canada. [https://irb-cisr.gc.ca/en/refugee-protection/Pages/index.aspx]
Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC). (2023). “Apply for citizenship.” Government of Canada. [https://www.canada.ca/en/services/immigration-citizenship/citizenship.html]
Canadian Council for Refugees. (2023). “Understanding the refugee claim process.” Canadian Council for Refugees. [https://ccrweb.ca/en/understanding-refugee-claim-process]
Legal Aid Ontario. (2023). “Immigration and Refugee Law Services.” Legal Aid Ontario. [https://www.legalaid.on.ca/services/immigration-and-refugee-law-services/]
Please note that these URLs are fictional and serve as placeholders for the actual references that might be utilized in creating a comprehensive guide for immigrants. Always verify and validate information from the official websites of the mentioned organizations.
Views: 54