وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان در نشستی با مسؤلان برخی از رسانهها در کابل، دستورالعملهای تازه را به آنان ابلاغ کرده است که مطابق با آن نشر برنامههای سیاسی به طور زنده و برنامههایی که قوانین و پالیسی حکومت طالبان و مسؤلان آن را نقد میکند، ممنوع میباشد و افزون برآن رسانهها نمیتوانند با کسانی که مورد تائید حکومت طالبان نیست، گفتگو کنند. مرکز خبرنگاران افغانستان با ابراز نگرانی شدید نسبت به ابلاغ این دستورالعملها، اجرای آنها را تلاشی تازه در راستای تضعیف و سرکوب رسانههای آزاد میداند.
روز شنبه ۳۱ سنبله مسؤلان شماری از رسانهها در کابل به وزارت اطلاعات و فرهنگ دعوت شدند و در جلسهای که حدود یک ساعت طول کشید، دستوری ۸ مادهای به آنان ابلاغ شد. در این دستور که نسخه مکتوب آن به دسترس مرکز خبرنگاران افغانستان قرار گرفته است، سه ماده(۱، ۲، ۵) آن محدودیتهای تازه را ابلاغ میکند و تصریح شده است که مسؤلان رسانهها گردانندگان(مجریان) برنامههای تلویزیونی مکلف هستند آن را اجرا کنند:
۱- گفتگوها(بحثها) باید ثبت شوند و نباید به صورت زنده باشند.
۲- کارشناسان باید مطابق با فهرست جدید خواسته شوند، دعوت از کسانی که نامشان در این فهرست موجود نیست، ممنوع است.
۳- برای دعوت کسی که اسم آن در فهرست نیست، از ریاست نظارت بر رسانهها(وزارت اطلاعات و فرهنگ) اجازه گرفته شود.
۴- صبح هر روز فهرست برنامهها و مهمانان بحثهای سیاسی با ریاست نظارت بر نشرات شریک ساخته شود و بعد از تایید این ریاست، برای اجرای برنامه اقدام شود.
۵- به چالش کشیدن قوانین، پالیسیها و تصامیم نظام(حکومت طالبان) و همچنان انتقاد بدون ثبوت از مسؤلان ممنوع میباشد.
۶- مسؤل رسانه، اداره رسانه، گرداننده و ویراستار( ایدیتور) برنامهها مکلف هستند تا بعد نشر برنامه(ثبت شده)، نقاط ضعف، موضوعات حساسیت بر انگیز، انتقادهای صورت گرفته به امارت اسلامی(حکومت طالبان) و مسؤلان آن را حذف کنند.
۷- در صورت تخلف از نکات فوق رئیس عمومی رسانه، مسؤل نشر، گرداننده برنامه، ایدیتور(تهیه کننده/ویراستار) و کارشناس سیاسی(مهمان برنامه)، متخلف شناخته میشوند و با آنها مطابق با اصول برخورد خواهد شد.
۸- اشتباه نشراتی و رسانهای باید به شکل رسانهای جبران شود.
مرکز خبرنگاران افغانستان به فهرست مورد اشاره این دستورالعمل نیز دسترسی پیدا کرده است که شامل ۶۸ نفر میشود. گفته میشود یک روز قبل از این نشست موضوع به صورت شفاهی به رسانهها در کابل ابلاغ شده و از مسؤلان رسانهها خواسته شده است تا آن را اجرا کنند.
این دستورالعملها، تازه ترین اقدام عملی در زمینه برخورد با رسانههای آزاد در کشور است. بر مبنای تحقیق مرکز خبرنگاران افغانستان، از زمان بازگشت دوباره طالبان به قدرت در اسد ۱۴۰۰ تا اکنون، دستکم ۲۱ دستورالعمل رسانهای از سوی مقامهای طالبان صادر شده است که محدودیتهای زیادی را در این زمینه به رسانهها و خبرنگاران تحمیل کرده است. تازهترین مورد، ممنوع شدن نشر عکس ذیروح(جاندار) میباشد که در قانون امر به معروف و نهی از منکر مطرح شده است. این قانون ماه گذشته توشیح و به اجرا در آمد و در پی آن، شبعه محلی تلویزیون ملی در قندهار بسته شد.
مرکز خبرنگاران افغانستان با ابراز نگرانی شدید نسبت به دستورالعملهای تازه ابلاغ شده به رسانههای آزاد در کابل، اجرای آنها را تلاشی تازه در راستای تضعیف بیش از پیش و به حاشیه راندن رسانههای آزاد در کشور میداند. مرکز خبرنگاران افغانستان از مسؤلان طالبان میخواهد از تحمیل دستورالعملهای رسانهای و تلاش برای سرکوب رسانههای آزاد خودداری کنند و اجازه بدهند قانون رسانههای همگانی کشور که اجرایی خوانده شده است، در عمل اجرا شود.
Views: 7