شماری از طلافروشان در غزنی از کمرنگشدن بازارشان شکایت داشته و میگویند، سطح فروشات طلا در این اواخر تا ۷۰ درصد کاهش یافتهاست و مردم مانند گذشته طلا خریداری نمیکنند.
طلا فروشان دلایل اصلی کمرنگ شدن کاروبارشان را مشکلات اقتصادی مردم، افزایش نرخ دالر و مالیات سنگین بر طلا میدانند و میگویند، کاروبار طلا رو به سقوط است و مردم به عوض خرید طلا به فروش آن رو آورده اند.
عبدالرحیم، یکی از تجار طلا در غزنی در مورد نبود مشتری شکایت کرده و گفت، قبلاً تعداد خریداران طلا زیاد بود و تقریباٌ هر روز سیت، گوشواره و دیگر زیورات طلا میخریدند، اما اکنون در دو هفته یک خریدار هم نه نمیآید.
او افزود: «تجارت طلا در مقایسه با گذشته ۷۰ درصد کاهش یافتهاست و اکنون مردم طلا نمیخرند، بلکه میفروشند و ما نیز از بسیاری مردم طلا خریداری کردیم؛ زیرا سطح بیکاری افزایش یافته و وضعیت اقتصادیشان خراب شدهاست.»
به گفتۀ او، در سالهای گذشته در این فصل خرید و فروش طلا خوب بود، اما بدبختانه امسال مردم تنها بخاطر فروش طلا نزدشان میرود که از این حالت فروشندهگان طلا را نگران ساختهاست.
رحمتالله یک تن دیگر از طلافروشان شهر غزنی نیز میگوید که تجارت طلا ۷۰ درصد کاهش یافتهاست و به عوض اینکه مردم طلا بخرند، بر آنها طلا را برای فروش میآورند.
او افزود، هر روز شماری زیادی مردم به دکان او مراجعه میکنند و زیورات خانۀ خود را برای فروش میبرند و به گفتۀ او، سطح بیکاری افزایش یافته و آنها میخواهند از این طریق سایر ضروریات خود را مهیا کنند.
رحمتالله میگوید: «طی سالهای گذشته پس از عید فطر کاروبار طلا خوب بود، زیرا در این مدت عروسیها زیاد بود و هر خانواده برای عروس خود طلا خریداری میکرد، اما امسال حالت فرق دارد.»
این طلافروشان دلیل کمرنگ شدن کاروبار شان را تا حدی زیادی وضعیت خراب اقتصادی مردم میدانند و میگویند، اکنون مردم توانایی خرید طلا را ندارند و در فکر پوره کردن سایر ضروریات خود هستند.
نورجمال که طلاء خود را به بازار برای فروش آورده می گوید، میخواهد که دو توق طلاء و یک جوره گوشواره را بهفروش برساند و با پولاش یک کارو بار را آغاز کند.
او افزود که قبلاً او و خانمش وظیفه داشتند اما اکنون هردو بیکار اند، پس به همین خاطر طلاء خود را میفروشند.
به گفتۀ نورجمال، خانمش قبلاً در یک موسسه ایفای وظیفه میکرد و او در یک ادارۀ ساختمانی به همین دلیل عاید خوب داشتند؛ اما حالا هر دو بیکار اند و چون دیگر پول ندارد میخواهند طلاء خانه را میفروشد و با پولاش کار را آغاز میکنند.
او میگوید، درحالی حاضر در غزنی و در تمام افغانستان مردم بیکار است و دولت باید زمینۀ کار را برایشان مساعد بسازد تا کدرها بهکار شوند و دامن فقر برچیده شود.
نورجمال افوزد: «تنها مه نیستم، اینجا مانند مه دهها تن میآیند و طلاء خود را میفروشند.»
در همین حال اتحادیۀ طلاء فروشی ولایت غزنی نیز میپذیرد که کارو بار طلاء کمرنگ شده است و عامل آن را مشکلات اقتصادی، بیکاری و بلندبودن قیمتها عنوان میکند.
وحیدالله معاون اتحادیۀ طلافروشان ولایت غزنی گفت که پس از تحولات سیاسی در افغانستان، وضعیت اقتصادی خراب شده است و فقر، بیکاری، بلندبودن قیمتها و مالیات گزاف آن مواردی است که کارو بار طلاء را متاثر کردهاست.
او میافزاید: «وضعیت اقتصادی مردم درغزنی خراب شده و در کنار آن قیمت طلاء نیز نسبت به قبل افزایش یافته؛ قبلاً یک گرام طلاء به۳۵۰۰ افغانی بود، اما اکنون یک گرام آن به۶۰۰۰ الی۶۵۰۰ افغانی رسیده است که از همین بابت مردم به خریدن آن علاقهمندی ندارند.»
بعضی از باشندهگان غزنی اما قیمت بلند طلاء را با دالر وابسته میداند و میگویند، هرقدری که دالر بلند میرود پس با آن قیمت طلاء نیز بلندتر میگردد؛ زیرا که به سطح جهان کارو بار طلاء به دالر انجام میشود.
مسوولین محلی غزنی همچنان میپذیرد که در این ولایت وضعیت اقتصادی خراب شده؛ فقر و بیکاری بیشتر گردیده، اما تاکید میکنند که بهخاطر حل این مشکلات از تلاش خواهند کرد.
حافظعمر سخنگوی والی غزنی گفت، هر چند این وضعیت نگرانکننده است، اما امیدوار است که این وضعیت دوباره خوبتر شده و به حالت قبلی برگردد.
قابل یادآوری است که درحالی حاضر در غزنی حدود صد دکان طلاء موجود میباشد که درآن مردم غزنی میلیونها دالر سرمایهگذاری کردهاند.
Views: 8