اشتراککنندهگان مجمع عمومی سازمان ملل متحد ضمن تاکید بر کمکهای بشردوستانه با افغانستان و تغییر حکومت موقت این کشور به یک اداره فراگیر، از وضعیت حقوق زنان در افغانستان نگرانی کردهاند.
هفتادوهشتمین نشست مجمع عمومی ملل متحد امروز تدویر یافت.
گزارشها میرساند که رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه در این نشست گفته که تغییر حکومت موقت در افغانستان به «یک ادارۀ فراگیر که در آن همه اقشار جامعه بهگونۀ منصفانه زندهگی کنند»، راه را برای افغانستان با ثبات هموار میکند.
به گفتۀ او، مردم افغانستان نیم قرن است روزهای سختی را سپری میکنند و بدون توجه به انگیزههای سیاسی، نیازمند کمک و پشتیبانیهای بشردوستانه هستند.
همچنان ملانی جولی، وزیر خارجۀ کانادا در نشست مجمع یادشده از «حذف زنان و دختران از اجتماع در افغانستان» انتقاد کرده و گفتهاست که حقوق زنان، حقوق بشر است و «قابل مذاکره» نیست.
وزیر خارجۀ کانادا در حاشیۀ این نشست تصریح کرده که اقدامهای انجام شده در برابر زنان و دختران در افغانستان، دختران را وادار به ازدواجهای زیرسن میسازد، آیندۀ آنان را ویران میکند و اوضاع در آن کشور را بدتر میسازد.
تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر در این نشست گفته که به هماهنگی تلاشهای بینالمللی برای اطمینان از پایبندی به «توافقنامۀ دوحه» ادامه میدهد تا مانع از بازگشت افغانستان به سوی بحران بشری که حلکردن آن دشوار است و یا تبدیل شدن افغانستان به یک پناهگاه امن برای افراد و گروههای «هراسافگن» شود.
او افزوده که قطر تلاش میکند تا مردم افغانستان از پشتیبانی و کمکهای بینالمللی، حقوق بشر به ویژه حقوق اقلیتها و حقوق زنان برای تحصیل و کار برخوردار شوند.
ابراهیم رییسی، رئیسجمهور ایران در هفتادوهشتمین مجمع عمومی ملل متحد گفته که تهران به ایجاد یک حکومت فراگیر و «رعایت حقوق همه طوایف، قومیتها و مذاهب» در افغانستان تاکید دارد.
رییسی با اشاره به سوزاندن قرآنکریم و منع حجاب دانشآموزان در برخی کشورها افزود که اسلامستیزی و آپارتاید فرهنگی شایستۀ پیشرفتهای انسان معاصر نیست.
به باور رییسجمهور ایران، طرحهای بزرگتری پشت این نفرتپراکنیها وجود دارد که تقلیل آن به مقوله آزادی بیان گمراه کننده است.
ابراهیم رییسی، رییسجمهور ایران و امامعلی رحمان، رییسجمهور تاجکستان در دیداری در حاشیۀ هفتادوهشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل بر ضرورت برگزاری نشستهای مشترک وزیران خارجه کشورهای همسایه برای افزایش هماهنگی در مبارزه با «هراسافگنی» و ایجاد ثبات در افغانستان تاکید کردهاند.
ریاست جمهوری ایران نوشته که آنان در این دیدار از «حضور و فعالیت هراسافگنان» در افغانستان نیز ابراز نگرانی کرده و عدم دخالت «بیگانگان» در مسایل کشورهای منطقه را در ایجاد امنیت پایدار لازم و ضروری دانستهاند.
بر بنیاد گزارشها در پایان این نشست وزیران خارجۀ آلمان، بلجم، آلبانیا، کیپ ورد، کوستاریکا، کرواسیا، دنمارک، فرانسه، لوکزامبورگ، لیختناشتاین، مالتا و اسپانیا اعلامیه مشترکی را تحت عنوان مقابله با تبعیض جنسیتی علیه زنان و دختران افغانستان منتشر کردند.
آنان از وضعیت زنان و دختران در افغانستان ابراز نگرانی کرده و از طالبان خواستهاند تا هرچه زودتر محدودیتها در برابر کار، آموزش و آزادیهای زنان و دختران را بردارد.
در اعلامیه آمدهاست که پس از رویکارآمدن دوبارۀ طالبان در کشور، زنان و دختران در افغانستان به تدریج با سلسلهیی از فرمانها از زندگی عمومی حذف شدهاند.
در اعلامیه همچنان آمدهاست که برای تضمین صلح پایدار، ثبات و رفاه در افغانستان، یک روند سیاسی فراگیر با مشارکت کامل همه شهروندان افغانستان، از جمله زنان و دختران و اقلیتها لازم است.
طالبان تا کنون دربارۀ این اعلامیه و سخنان اشتراککنندهگان هفتادوهشتمین نشست مجمع عمومی ملل متحد چیزی نگفته، اما پیش از این بارها تاکید کردهاند که حقوق بشر در افغانستان محفوظ است، به هیچ کسی اجازه نمیدهند که از خاک افغانستان بر ضد کشور دیگری استفاده کند.
همچنان آنها گفتهاند که تعویق فعالیت مکاتب دخترانۀ بالاتر از صنف ششم دایمی نیست و این مشکل در چوکات شریعت و با مساعد شدن شرایط حل میشود.
Views: 19