در اگست سال ۲۰۲۱، زمانی که طالبان برای دومین بار در افغانستان به قدرت رسیدند و سفارت امریکا در کابل مسدود شد، نیروهای امریکایی بیش از ۱۰۰ هزار افغان را با طیارههای نظامی از کشور خارج کردند.
در میان آنها بسیاری از افرادی هستند که با حکومت امریکا در افغانستان کار کرده بودند و هنوز هم باید برای اقامت دایمی در ایالات متحده، روند مهاجرت را تکمیل نمایند.
بر اساس یک گزارش صدای امریکا، ویزههای P1 برای افغانهایی میباشد که برای دولت امریکا در افغانستان کار کرده باشند؛ ویزههای P2 برای افغانهایی است که برای یک سازمان غیردولتی یا مطبوعات امریکا که مرکز آن در امریکا قرار داشته باشد، کار کرده باشند و در کتگوری سوم ویزههای P3 قرار دارد که به افغانهایی صادر میشود که اعضای نزدیک خانوادههای شان در امریکا باشند.
باید گفته شود که برنامههای P1 و P2 در کتگوری برنامههای صدور ویزه قرار نمیگیرد و همچنین ارتباطی با کتگوری ویزههای غیر مهاجرتی P ندارد. برنامۀ اسکان مجدد پناهندهگان و برنامههای P1 و P2 با برنامۀ ویزههای مهاجرتی ویژه (SIV) و ویزۀ اقامت بشردوستانه موقتی تفاوت دارد، ایالات متحده ویزۀ مهاجرت ویژه (SIV) را به افغانهایی صادر میکند که در دو دهۀ گذشته در بخشهای نظامی، ملکی و سایر ادارات مربوطۀ ایالات متحده در افغانستان ایفای وظیفه کرده باشند.
افغانها چگونه به برنامههای P1 و P2 راجع میشوند؟
متقاضیان P1 باید از سوی سفارتها، موسسات غیردولتی و کمیشنری عالی پناهندهگان ملل متحل معرفی شوند. افراد خودشان به تنهایی نمیتوانند برای برنامۀ P1 درخواست دهند.
از زمان آغاز این برنامه تاکنون، سفارتهای ایالات متحده افراد کمتری را معرفی کردهاند. برخی از کارمندان ایالات متحده میتوانند افغانها را به سفارتها رجعت دهند. اگر یک افغان از طریق کار با یکی از کارمندان دولت ایالات متحده معرفی شده باشد، میتواند برای رجعت به این برنامه از وی کمک بخواهد. اگر کارمندان ایالات متحده با یک افغان معرفت شخصی را داشته باشند، میتواند وی را به این برنامه معرفی کنند. این شخص باید منظوری یک کارمند بلند رتبۀ دولت ایالات متحده را داشته باشد.
موسسههای غیردولتی میتوانند افراد را به برنامۀ P1 ارجاع دهند، اما باید به عنوان مؤسسههای راجع کننده، واجد شرایط باشند. کمیشنری عالی ملل متحد نیز همه ساله مهاجران محدود را برای اسکان مجدد راجع میکند. این سازمان تنها برای اسکان مجدد اشخاص را معرفی میکند، یعنی تنها کسانی که خارج از کشور اصلی شان به سر میبرند.
متقاضیان نمیتوانند بهطور مستقیم برای برنامۀ P2 درخواست دهند. یک کارمند دولت ایالات متحده باید به نمایندهگی از شما درخواست P2 دهند.
افغانهایی که در رسانهها و موسسههای غیردولتی که دفاتر آنان در ایالات متحده بود، ایفای وظیفه نمودهاند، باید از سوی یک مقام بلند رتبه که تبعه ایالات متحده باشد و در دفتر مرکزی در امریکا کار میکند، راجع شود.
اگر شما در یک رسانه یا موسسۀ غیردولتی مستقر در ایالات متحده کار نکرده باشید، باید توسط یک مقام امریکایی که برای کارفرمای شما بودجه آماده مینمود، معرفی شوید. کارفرما یا سوپروایزر شما باید با مقام حکومتی امریکا یا با موسسهیی که برای پیشبرد کار شما بودجه تهیه کرده بود، در تماس شود و در مورد چگونگی ارجاع شما معلومات حاصل کنند.
اما با وجود این همه، هیچ تضمینی وجود ندارد که اگر یک افغان خارج شده از افغانستان واجد شرایط این برنامهها باشد، حتمی نیست که برای آمدن به امریکا به وی ویزه صادر شود.
در وبسایت وزارت امور خارجۀ امریکا در این مورد گفته شدهاست: «باید سابقۀ جرمی وسیع تمام درخواست کنندگان بررسی شود و با وزارت امنیت داخلی/ افسر ادارۀ مهاجرت و تابعیت ایالت متحدۀ امریکا مصاحبه نمایند.»
برنامۀ مهاجرت ایالت متحدۀ امریکا چیست؟
برای این برنامه باید یک پناهجوی در ابتدا باید به یکی از کشورهای سومی برود تا بتواند در آنجا با وزارت امور خارجه تماس برقرار کند و پروسۀ اقامت شان آغاز گردد.
قبل از مصاحبه با افسر ادارۀ مهاجرت امریکا، در مراکز حمایت اسکان از متقاضیان سوال پرسیده میشود، سابقۀ امنیتی شان چندین بار بررسی میگردد و معاینات طبی شان انجام میشود تا ثابت گردد که واجد شرایط اسکان در امریکا هستند یا خیر.
امور ارجاع پناهنده به مراکز حمایت اسکان از سوی وزارت امور خارجه تنظیم میگردد اما قبل از خارج شدن از افغانستان بین درخواست کنندگان و حکومت ایالت متحده هیچ نوع ارتباط نمیباشد.
طبق معلومات وبسایت وزارت امور خارجۀ امریکا، پروسۀ یک درخواستی ۱۲ الی ۱۸ ماه را در بر میگیرد، یعنی درخواست کننده باید در کشور سوم زندگی کند و تا زمانیکه کارهای شان تکمیل نگردد، باید خود و خانوادۀ خود را حمایت کند.
در کتگوری سوم برنامۀ مهاجرت به کسانی فرصت داده میشود که اعضای نزدیک خانوادهاش در کانادا پناهنده باشند و یا در پنج سال گذشته برای شان پناهندگی داده شده باشد.
مهاجرت بر اساس خانواده:
طبق معلومات وبسایت وزارت امور خارجۀ ایالت متحدۀ امریکا، اگر کسی در ایالت متحدۀ امریکا حیثیت یک پناهجو یا پناهنده را داشته باشد، میتواند برای شوهر، خانم و اولادهای مجردی که قبلا برای شان حیثیت پناهندگی داده نشده باشد، درخواستی دهد.
کسانیکه برای زندگی در امریکا ویزۀ بشردوستانه (humanitarian parole) دارند، نیز میتوانند که شوهر، خانم و اولادهای زیر ۲۱ سال خود را به حیث پناهنده دعوت نمایند. اتباع امریکایی و کسانیکه اسناد اقامت دایمی دارند، برای برخی اقارب خود درخواستی داده میتوانند.
https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/immigrate/follow-to-join-refugees-and-asylees.html#overview
این طرزالعملهای مهاجرت خانوادگی طبق قانون ملیت و مهاجرت در سال ۱۹۶۵میلادی در کانگرس ایالت متحدۀ امریکا ترتیب شدهاست. نظر به این قانون، اتباع امریکایی و کسانیکه اسناد دائمی اقامت دارند، اقارب نزدیک خود را دعوت کرده میتوانند. شوهر، خانم و اولادهای مجرد از جمله کسانی هستند که طبق این برنامه به طور عاجل به امریکا آمده میتوانند.
اتباع امریکایی و باشندهگان دایمی یک فورمه را خانه پری میکنند که دارای ۱۲ مرحله میباشد و آن را به دفتر خدمات تابعیت و مهاجرت وزارت امور خارجۀ این ایالت میفرستد.
https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/immigrate/the-immigrant-visa-process/step-1-submit-a-petition.html
زمانیکه این فورم پذیرفته شد، به درخواست کننده بهمنظور اقامت در امریکا اجازۀ سفر داده میشود.
وزارت امور خارجۀ امریکا هزینۀ اسکان پناهندگان در امریکا را میپردازد که از سوی ادارۀ بینالمللی مهاجرت تطبیق میگردد.
این افراد باید پس از شش ماه اقامت پول مذکور را برگردانند. همچنان این افراد در ایالت متحدۀ امریکا به ادارات اسکان مجدد معرفی میشوند که در قسمت جستجو خانه و کار با مهاجرین کمک میکنند.
طبق قانون مهاجرت ایالت متحدۀ امریکا، کسانیکه حیثیت پناهنده دارند، پس از یک سال اقامت در امریکا میتوانند درخواست اقامت دایمی (گرین کارت) دهند و پنج سال پس از دریافت گرین کارت میتوانند برای دریافت تابعیت ایالت متحده درخواست دهند.
منابع:
https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/immigrate/follow-to-join-refugees-and-asylees.html#overview
https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/immigrate/the-immigrant-visa-process/step-1-submit-a-petition.html
https://www.pashtovoa.com/a/p1-p2-and-p3-visas-explained-for-afghan-refugees-/7227056.html
https://www.bbc.com/pashto/afghanistan-62217239
https://www.visapro.com/immigration-dictionary/p/
https://support.iraplegalinfo.org/hc/ps/sections/360008472712
https://support.iraplegalinfo.org/hc/ps/articles/360057037651
https://www.wrapsnet.org/documents/Information%20for%20U.S.-Affiliated%20Afghan%20Nationals.pdf
https://www.state.gov/refugee-admissions/
https://af.usembassy.gov/ps/visas-ps/travel-tourism-ps/
Views: 67