معرفی موضوع:
کانادا یکی از مکانهای خوب تحصیل برای محصلین افغان است؛ در این کشور در کنار تحصیل با محیط منتوع و پیشرفته آشنا شده و فرصتهای زیادی در قسمت تحصیل خود پیدا کرده میتوانید. در این مطلب کوتاه راهنمایی مکمل اخذ ویزۀ تحصیلی و در مورد فرصتهای تحصیل، بورسیهها، تمویل و پیشنهادهای مهم برای محصلین ذکر شدهاست.
فرصتهای تحصیلی در کانادا
یکی از راهها برای زندهگی آرام و مرفه در کانادا فرصتها تحصیلی است و راه مهمی برای به دست آوردن ویزۀ کانادا است. کانادا دارای پوهنتونهای برتر جهان است و برنامههای گستردۀ برای محصلین در رشتههای مختلف دارد.
برای مهاجرین افغان بورسیهها و امکانات مالی زیادی وجود دارد که برای فرصتهای تحصیلی از آن استفاده شده میتواند؛ پروگرامهای دولتی کانادا، بورسیههای ویژۀ پوهنتون و بورسیههای خصوصی شامل این فرصتها میشود. نیاز است که این فرصتها به گونۀ کامل ارزیابی شود، تا در مورد شرایط و زمان آن معلومات به دست آید.
میتوانید با انتخاب کردن پروگرام تحصیلی در مرکز تحصیلی مربوطه در نهادهای تحصیلی این کشور آموزش را آغاز کنید؛ زمانیکه یک پروگرام تحصیلی را انتخاب کردید، پس از آن باید به مرکز تعلیمی مربوطه درخواستی بفرستید؛ اگرچه هر نهاد تحصیلی شرایط خاص خود را برای جذب محصلین دارد، اما عموماٌ اسناد مهارتهای لیسان، ترانسکرپت قبلی و زمانی هم به ریکامندیشنلیترها نیاز است.
محصلين بینالمللی میتوانند پس از اخذ پذیرش در پوهنتون مورد نظر خود، برای جواز تحصیل درخواستی ارسال کنند؛ این سند از سوی ادارۀ (IRCC) کانادا صادر میشود و با اخذ آن محصلین بینالمللی میتوانند در کانادا تحصیل کنند. برای به دستآوردن سند از این اداره برخی اسناد مانند سند داخله در پوهنتون (admission letter)، هویت (پاسپورت متعبر و یا سند سفر) و اسناد حمایت مالی را با خود داشته باشید.
پس از تکمیل دورۀ تحصیلی راههای اقامت دایمی در کانادا نیز وجود دارد؛ محصلین بینالمللی پس از تکمیل تحصیل در نهادهای بالاتر از آموزش ثانوی (post-secondary institutions) میتوانند برای دریافت جواز کاری به نام (Post-Graduation Work Permit [PGWP]) درخواستی بدهند و با به دست آوردن این جواز میتوانند تا سه سال در کانادا کار کنند. با استفاده از تجربۀ کاری از این دوره میتواند از پروگرامهای مختلف مهاجرت فرصتهای اقامت دایمی را به دست آورد.
در اخیر گفته میتوانیم که اگر افغانها از فرصتهای تحصیلی در کانادا استفاده کنند، این یک اقدام موفقیتآمیز برای آغاز زندهگی در کانادا خواهد بود. اگرچه رسیدن به این هدف دشوار خواهد بود؛ اما با پلان درست و انجام تحقیق همهجانبه میتوانید بالاخره به این هدف برسید.
انواع موسسات تحصیلات عالی
- پوهنتونهای این کشور سندهای به سطح لیسانس، ماستری و دوکتورا ارایه میکند.
۲- کالجها و مراکز پولیتخنیک که دیپلومها، سرتیفیک و در بخش تخنیک سند (Applied Degrees) ارایه میکند.
برنامههای تحصیلی
نظر به علاقمندیهای اکادمیک، اهداف و شرایط خود یک برنامه را انتخاب کرده میتوانید.
مهارتهای ضروری لیسانی
اگر در این کشور پوهنتونهای دلخواه خود را انتخاب میکنید، باید به زبان انگلیسی و یا فرانسوی حاکمیت داشته باشید و یکی از امتحانهای تافل، ایتلتس یا TEF را به موافقانه سپری کرده باشید.
اپلای برای اخذ داخله در پوهنتونهای کانادا:
در مورد پوهنتونها و برنامههای تحصیلی آن تحقیقات کنید: در انتخاب پوهنتون دلخواه تان به بعضی فکتورها، مانند درجهبندی پوهنتون (رینکینگ)، برنامههای تحصیلی و فیس تحصیلی را درنظر بگیرید، ویبسایتهای پوهنتونهای مربوطه را تعقیب کنید و یا هم از مشاورین تعلیمی و یا از آن افرادی که در کانادا تحصیل کردهاند، کمک بخواهید.
درخواستی تا را آماده سازید: اسناد ضروری، ریکامندیشن لیتر، اسناد کامیابی ازمون تافل و یا اسناد ازمون یک مرجع دیگر معتبر را آماده کنید، یک نامۀ قوی اراده (letter of intent) را آماده کنید که در آن دستاوردهای اکادمیک شما، آرزوها و امیداواریهای مربوط مسلک شما و در پوهنتونهای مربوطه دلایل آپلای در آن ذکر شده باشد، در اخیر خود را مطمین سازید که برای داخله در پوهنتون مربوطه شرایط را تکمیل و از تاریخ تعیین شده قبلاً آپلای کردهاید.
نمونهیی ویزۀ تحصیلی کاندا
سپردن درخواستی: ممکن بعضی پوهنتونها از شما بخواهد که به برای سپردن درخواستی از یک سیستم متمرکز استفاده کنید؛ بهگونۀ مثال پوهنتون Ontario برای سپردن درخواستی سیستم ویژۀ خود (Ontario Universities’ Application Centre [OUAC]) را دارد، برخی از پوهنتونهای دیگر ممکن پورتالهای جداگانه برای اخذ درخواستی داشته باشند. برای سپردن درخواستی باید فیس لازمی خود پرداخت کنید و درخواستی خود را باید قبل از وقت تعیین شده بهگونۀ کامل تسلیم کنید.
فرصتهای مالی و بورسیهها
اسکالرشیپ و بورسیههای داخلی: اکثریت پوهنتونها برای محصلین بینالمللی اسکالرشیپ و بورسیهها بر اساس بعضی از فکتورها مانند ظرفیت اکادمیک و ظرفیت مالی در پوهنتون مربوطه اسکالرشیپ موجود و معیارهای دیگر مهیا میکند؛ هرچه بیشتر ممکن باشد باید آپلای صورت گیرد، تا چانس موفقیت شما بیشتر باشد.
بورسهای خارجی و منابع تمویل: ۱- نهاد آغاخان برنامۀ اسکالرشیپهای جهانی را به محصلین افغانستان و محصلین کشورهای دیگر ارایه میکند؛ ۲- پوهنتون بینالمللی کانادا (WUSC) خدمات را برای محصلین واجد شرایط مهاجرین برنامۀهای دارد؛ ۳ – ادارات و نهادهای غیرانتقاعی که به سطح جهان برای محصلین خدمات اسکالرشیپ ارایه میکند.
بعضی نکات مهم که برای اپلای اسکالرشیپ باید در نظر گرفته شود: در آن بخشهای که میخواهید تا اسکالرشیپ را به دست بیاورید بر آن تحقیقات و بررسی را آغاز کنید و مهلتهای زمانی را در نظر داشته باشید؛ برای اسکالرشیپ ویژه درخواستهای خود را مطابق با معیارها آماده سازید، از استادان مرجع مربوطه، پروفیسورها و از کارمندان ریکامندیشن لیتر قوی بخواهید، در درخواستی خود دستاوردهای علمی، تجربۀ اجتماعی و توانایی شخصی خود را روشن سازید.
آپشنهای تمویلی در جریان تحصیل
فیسهای تحصیلی و هزینههای بودوباش: با در نظرداشت موسسات تحصیلی و برنامههای آنان هزینهها متفاوت است؛ محصلین جهانی نسبت به محصلین داخلی فیسهای بلند را پرداخت میکنند. همچنان هزینههای بودوباش در برخی فکتورها مانند محل بودباش و با طرز زندهگی ارتباط دارد.
فرصتهای کاریابی برای محصلین جهانی:
۱- کار در داخل پوهنتون که به جواز کاری نیاز ندارد. ۲- کار خارج از پوهنتون که به جواز کاری نیاز دارد و در جریان دورۀ اکادمیک در یک هفته ۲۰ ساعت برای کار کردن اجازه داده میشود. ۳- کار عملی، برنامهها و انترشیپها که بخشهای از برنامۀ اکادمیک است و به جواز جداگانۀ کاری نیاز دارد.
آپشنهای کار پارتتایم
پرچون فروشی، خدمات مهماننوازی و صنعت خدماتی را برای وظایف پارتتایم از انتخابهای مشهور به شمار میرود.
دریافت جواز تحصیلی کانادا
آپلای برای جواز تحصیلی: زمانیکه نامۀ قبولیت ویزای تحصیلی کانادا را به دست بیاورید، پس از آن برای جواز تحصیلی از سوی ادارۀ Designated Learning Institution (DLI) آپلای کرده میتوانید؛ برای این فورم درخواستی آنلاین را تکمیل و اسناد مهم را مانند نامۀ قبولیت، ثبوت حمایتکنندۀ مالی و پاسپورتها را آماده کنید، فیس تکمیل درخواستنامه را باید بدهید و درخواستنامۀ تان را باید به نزدیکترین مرکز آپلیکشن ویزا تسلیم کنید و یا هم این کار را آنلاین انجام دهید.
اوقات پروسس جواز تحصیلی: اوقات پروسس به کشور بودوباش شما ارتباط دارد، هر چه زودتر که امکان دارد باید برایش آپلای صورت گیرد، تا قبل از آغاز برنامه جواز تحصیلی را به دست بیاورید.
جلوگیری از لغو جواز تحصیلی: برای اینکه جواز تحصیلی خود را فعال نگهدارید، باید در DLI ثبت باشید، در تحصیل باید پیشرفت رضایتبخش داشته باشید و شرایط جواز تحصیلی را بتوانید تکمیل کنید.
آماده شدن برای زندهگی کردن در کانادا:
پیدا کردن محل بودوباش: افشنهای بودوباش مانند بودن در داخل محوطۀ پوهنتون، بودوباش در آپارتمانهای خارج از محوطۀ پوهنتون و در مورد خانههای بود و باش تحقیق کنید. برخی عوامل مانند فاصله با پوهنتون، ترانسپورت عمومی و کرایۀ ماهانۀ محل بودوباش را در نظر بگیرید.
بیمۀ صحی: محصلین جهانی نیاز دارند که در جریان تحصیل بیمۀ صحی داشته باشند؛ برای این کار در مورد مراکز بیمههای خصوصی و عمومی که مطابق با نیازهای شما باشد، تحقیق کنید.
سازگاری فرهنگی: در محیط این کشور فرهنگها، غذاها و رواجهای جدیدی را تجربه خواهید کرد، باید ذهناً به آن آماده باشید و برای عادت شدن و بلدیت در فعالیتهای اجتماعی و اتحادیههای محلی اشتراک داشته باشید.
نتیجه:
ویزۀ تحصیلی کانادا که از طریق داخله به پوهنتونها و مراکز تعلیمی به دست آورده میتوانید، برای محصلین افغان که در جستوجوی تحصیلات عالی و باکیفیت اند، مزیتهای زیادی دارد. با تعقیب این رهنمای جامع با پروسههای ارسال درخواستنامه به پوهنتونهای کانادا آشنا شده میتوانید و در کنار آن این رهنما با شما در زمینۀ به دست آوردن معلومات در مورد دریافت اسکالرشیپ مورد نظرتان و افشنهای تمویل کمک کرده میتواند و سفر اکادمیک خود را در این کشور با کامیابی آغاز کنید.
مأخذ:
Citizenship and Immigration Canada. (2021). Study in Canada: A guide for international students. Retrieved from https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/study-canada.html
Immigration, Refugees and Citizenship Canada. (2021). Get a study permit. Retrieved from https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/study-canada/study-permit.html
Universities Canada. (2021). Directory of Canadian universities. Retrieved from https://www.univcan.ca/universities/member-directory/
Scholarships Canada. (2021). Scholarships for international students in Canada. Retrieved from https://www.scholarshipscanada.com/InternationalStudents
Government of Canada. (2021). Work off-campus as an international student. Retrieved from https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/study-canada/work/work-off-campus.html
Canada Visa. (2021). Post-graduation work permit program (PGWPP). Retrieved from https://www.canadavisa.com/post-graduation-work-permit-program.html
Canadian Information Centre for International Credentials. (2021). Credential evaluation services in Canada. Retrieved from https://www.cicic.ca/1378/credential_evaluation_services_in_canada/index.canada
Government of Canada. (2021). Express Entry: How we rank your profile. Retrieved from https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/immigrate-canada/express-entry/eligibility/rank.html
Government of Canada. (2021). Provincial Nominee Program (PNP). Retrieved from https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/immigrate-canada/provincial-nominees.html
Canadian Bureau for International Education. (2021). International students in Canada. Retrieved from https://cbie.ca/infographic/international-students-in-canada/
Views: 78